Uutiset

Millainen rapusaalis tulee hellekesänä?

Rapukausi alkoi 21. heinäkuuta. Miltä tämän kesän rapusaalis näyttää, Luonnonvarakeskuksen tutkija Esa Erkamo?

-Koeravustuksessa tuli oikein hyvin täplärapua. Eli ainakin niitä on tavoitettavissa heti kauden alussa. Jokiravut tulevat yleensä viikon pari myöhemmin.

-Saalis on parempi kuin viime vuonna. Se oli aivan poikkeuksellisen heikko kylmien säiden johdosta. Tänäkin vuonna on ollut paljon poikkeuksellisia säitä. Alkukesä oli lämmin, sitten viileni, ja sitten taas kuumeni.

Kun vedet lämpenevät, rapujen ruokahalu häviää. Kuinka paljon lämmin kesä vaikuttaa rapusaaliiseen?

-Jos rapu pääsee syviin ja viileisiin vesiin, lämpeneminen ei välttämättä aiheuta sille haittaa. Ravut ovat aktiivisia, jos ne löytävät riittävän viileää ja hapekasta vettä. Pienissä, tummavetisissä ja matalissa vesistöissä rapu ei välttämättä löydä pakopaikkaa, vaan se vetäytyy suojakoloonsa paastoamaan. Se pysyy todennäköisesti hengissä, mutta ei käy pyydyksiin. Nämä ravut aktivoituvat taas kun vesi viilenee, ja silloin niitä voi saada saaliiksi.

Kuinka suuri rapusaalis yleensä on?

-Yleensä arvioidaan, että kaupallisten pyytäjien osuus rapusaaliista on ehkä 20 prosenttia kokonaissaaliista. Se on suurimmaksi osaksi täplärapua. Vuonna 2016 kaupallinen saalis oli 26000 jokirapua ja 357000 täplärapua. Vapaa-ajankalastajien jokirapusaalis oli poikkeuksellisen pieni, arviolta vain 162000 kappaletta.

-Vapaa-ajankalastajat ovat viime vuosina saaneet keskimäärin 2,5 miljoonaa täplärapua. Jokirapujen saaliin keskiarvo on ollut 2010-luvulla noin 800000 kappaletta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic