Uutiset

Millaisen eropaperin EU ja Britannia tekivät – Britanniaan pääsee vielä asumaan pysyvästi ennen joulukuuta 2020

Tässä se on! EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier (vas.) ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esittelivät brexit-sopimusluonnosta Brysselissä torstaina.

Britannian eroa EU:sta käsitellään 585 sivun verran tällä viikolla julkistetussa sopimusluonnoksessa. Poliittinen julkilausuma puolestaan pyrkii kertomaan, millainen erokumppanien suhde on jatkossa.

Sopimusluonnoksesta kertoo muun muassa BBC.

Yksi brexitiä ajaneiden suurimpia tavoitteita oli vähentää EU-maista tulevaa maahanmuuttoa Britanniaan.

Tavoite vaikuttaa onnistuvan, mutta vasta vähitellen: EU-kansalaiset pystyvät asumaan ja työskentelemään Britanniassa siirtymäajan loppuun joulukuun 2020. Sama koskee brittejä EU-maissa.

EU-kansalaiset pystyvät jäämään pysyvästi Britanniaan, jos he asuvat maassa ennen siirtymäajan loppua ja jos he jäävät maahan vähintään viideksi vuodeksi.

Ensi vuosikymmenellä Britanniaan voi todennäköisesti matkustaa ilman viisumia lyhyiksi ajoiksi.

Irlannin raja suurimpia kiistakysymyksiä

Pohjois-Irlanti on kuulunut brexitin suurimpiin kiistakysymyksiin, koska EU:n tuleva ulkoraja kulkee keskellä Irlannin saarta.

Osa pohjoisirlantilaisista ei halua, että provinssia kohdellaan tulevaisuudessa eri tavoin kuin muuta Britanniaa.

Sekä Britannia että EU haluavat välttää niin sanotun kovan rajan Irlannissa eli rajatarkastukset ja tullit.

Sopimusluonnoksessa koetetaan välttää ne erityisjärjestelyllä, joka astuu voimaan, jos muuta sopimusta ei saada tehtyä siirtymäajan loppuun joulukuussa 2020 mennessä.

Erityisjärjestelyn mukaan osa muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin viedyistä tavaroista voi joutua tarkastuksiin, joissa katsotaan, että ne ovat EU:n säädösten mukaisia.

Joulukuuhun 2020 asti aikaa

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019. Sen jälkeen alkaa 21 kuukauden siirtymäaika, jolloin Britannian on määrä jatkaa EU:n kaikkien säädösten piirissä.

Britannia säilyy tuolloin muun muassa täysin EU:n tuomioistuimen tuomiovallan alaisena. 585-sivun sopimusluonnoksessa tuomioistuin mainitaan yli 60 kertaa.

Siinä sanotaan myös, että siirtymäkauden aikana Britannia ja EU ”yrittävät parhaansa”, jotta ne saavat aikaiseksi keskinäisen kauppasopimuksen.

EU-maiden on määrä hyväksyä brexit-sopimus huippukokouksessa ensi viikon sunnuntaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic