Uutiset

Milloin muistiongelmista on syytä huolestua?

Milloin muisti kannattaa testata, Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, neurologian professori Anne Remes?

-Jos unohdukset ovat toistuvia ja alkavat häiritä arkea tai jos ulkopuoliset alkavat huomautella asiasta.

-Muistitestiin kannattaa hakeutua varsinkin, jos on sukurasitetta tai jos sairastaa verenpainetautia, kärsii korkeasta kolesterolista tai on ylipainoinen, sillä nämä seikat lisäävät riskiä muistisairauksiin.

Alzheimerin tauti on yleisin muistisairaus. Miten sitä voidaan hoitaa?

-Parantavaa lääkettä ei ole. Nykylääkkeet eivät vaikuta aivomuutosten etenemiseen, mutta tukevat hermosolujen aktiivisuutta, nostavat vireyttä ja tukevat muistia ja toimintakykyä. Niiden avulla oireita voidaan helpottaa jopa useamman vuoden ajan.

Onko näköpiirissä parantavaa lääkettä?

-Parhaillaan tutkitaan solutasoon vaikuttavia lääkehoitoja, joilla pyritään estämään solujen rappeutumista ja valkuaisainekertymiä. Tehokkaita lääkemolekyylejä on löydetty, mutta valitettavasti niillä on myös merkittäviä haittavaikutuksia aivosoluille.

-Alzheimerin tauti pitäisi myös pystyä tunnistamaan nykyistä aiemmin. Tautiprosessi voi alkaa jopa viisitoista vuotta ennen oireita. Kun oireita ilmenee, muutokset ovat usein jo pitkällä.

Voidaanko yksilön sairastumisriski selvittää?

-Uskon, että se on mahdollista jo muutaman vuoden sisällä. Eri asia sitten on, milloin testaus on järkevää. Kannattaako esimerkiksi kaikki yli 50-vuotiaat seuloa, jos tautiin ei ole olemassa hoitoa?

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti