Uutiset

Milloin videotarkastukset otetaan käyttöön kotimaan liigassa?

Videotarkastusmenetelmä VAR (video assistant referee) on ensimmäistä kertaa käytössä Venäjällä pelattavissa jalkapallon MM-kisoissa. Vaikka kisat ovat vielä kesken, on jo nyt helppo povata, että VAR on tullut MM-kisoihin jäädäkseen.

Torstaina ilmestynyt Urheilulehti kysyi viideltä Veikkausliigan pelaajalta, valmentajalta ja seurajohtajalta, pitäisiko VAR ottaa käyttöön myös kotimaan liigassa. Kaikki vastasivat ”kyllä”.

Toimitusjohtaja Timo Marjamaa, onko videotarkastusten käyttöönotto realismia lähivuosina Veikkausliigassa?

-Ei. Se on kustannuskysymys. Tuotanto- ja henkilökulut ovat sellaiset, ettei meillä ole siihen edellytyksiä.

Mitä VAR-järjestelmä maksaisi?

-Puhuin juuri puolalaisen kollegani kanssa. Heillä on osassa peleistä VAR-järjestelmä käytössään 10–20 kameralla. Se maksaa Puolan liigalle noin miljoona euroa vuodessa, vaikka heillä on oma tuotantoyhtiö eli niitä palveluita ei tarvitse ostaa ulkopuolisilta.

-MM-otteluissa on muistaakseni 33 tai 36 kameraa jokaisessa ottelussa. Myös kameroiden laaduissa on eroa, ja MM-kisoissa laitteet ovat luonnollisesti huippuluokkaa. Tuon tason systeemi on mahdollinen vain isoimmissa jalkapallotapahtumissa, joilla on miljarditulot.

-Kun ajatellaan suomalaisen liigajalkapallon kehitystyötä, niin onko VAR-järjestelmään panostaminen prioriteetti numero yksi tai ylipäätään järkevää rahankäyttöä? Ei ole.

Mikä on?

-Olosuhteet eli uudet stadionit. Niiden myötä myös liigan tv-tuotetta on mahdollista kehittää, mikä on meille tärkeä asia.

-VAR-järjestelmän kannaltakin stadionin rakenteilla on merkitystä. MM-kisojen stadionit ovat miljardihankkeita, joten ne tarjoavat myös mediatyöskentelyyn ihan eri luokan puitteet kuin Veikkausliigan nykyinen stadionkanta.

Onko mahdollista, että kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa jalkauttaisi VAR-järjestelmää jäsenmaidensa pääsarjoihin ja osallistuisi myös kustannuksiin?

-Sellainen vaihtoehto toki on, jos esimerkiksi sääntöjä muutettaisiin niin, että VAR-järjestelmästä tulee pakollinen. Aika kova jalkauttaminen siinä kuitenkin olisi. Fifassa on 207 jäsenmaata, ja jokaisessa on erikseen pääsarjat miehille ja naisille sekä alemmat ammattilaissarjat päälle.

-Tekniikka kehittyy ja hinnat saattavat tulevaisuudessa laskea. En kuitenkaan näe VAR-systeemiä kotimaan liigassa lähivuosien asiana.

VAR?

Videotarkastusmenetelmä, jolla tarkistetaan 1) onko maali tehty hyväksytysti, 2) rangaistuspotkuun oikeuttavat rikkeet, 3) kentältä poistot.
VAR on ollut aiemmin käytössä muun muassa maanosaliittojen mestaruusturnauksessa Confederations Cupissa viime vuonna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic