Uutiset

Ministeri Bernerin esitys ministerivaliokunnalle: Suomi voisi esittää kesäajasta luopumista EU:ssa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) haluaa Suomen esittävän Euroopan komissiolle kesäajasta luopumista.

Valtioneuvoston EU-ministerivaliokunta kokoontuu perjantaiaamuna käsittelemään Suomen kantaa EU:n kesäaikasääntelyyn, ja asian esittelevänä ministerinä on Berner.

-Pohjaesityksenä on, että Suomi esittäisi Euroopan komissiolle, että komissio käynnistäisi prosessin, jonka kautta sitten voitaisiin kesäajasta luopua, Berner sanoo Lännen Medialle.

Berner arvioi torstaina iltapäivällä, että hänen pohjaesityksensä saisi myönteisen vastaanoton ministerivaliokunnassa.

Esityksellä on kuitenkin vielä monta etappia, jotka sen on käytävä läpi ennen kuin kellojen siirtely Suomessa päättyisi.

EU-ministerivaliokunnan tekemä linjaus menee Bernerin mukaan eduskunnan suuren valiokunnan käsiteltäväksi.

Jos suuri valiokunta antaa kannalle siunauksensa, voi Suomi esittää kesäajasta luopumista Euroopan komissiolle. Komissio puolestaan antaisi asiasta aikanaan esityksensä Euroopan parlamentin päätettäväksi.

Berner ei osaa arvioida, kuinka esitys menestyisi parlamentissa. Kaikki Suomen 13 europarlamentaarikkoa ovat kuitenkin ilmoittaneet kannattavansa kesäajasta luopumista EU:ssa.

Kansalaisaloite käynnisti keskustelun

Kesäajasta luopumista käsiteltiin viime vuonna eduskunnassa siitä tehdyn kansalaisaloitteen vuoksi. Yli 70 300 nimeä kerännyt aloite luovutettiin viime kesänä eduskunnalle.

Aloitetta käsitellyt liikenne- ja viestintävaliokunta kuitenkin totesi lokakuussa, ettei Suomi voi omin päin luopua kesäajasta siitä annetun EU-direktiivin vuoksi.

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen valiokunnan esityksestä, mutta valiokunta patisti mietinnössään valtioneuvostoa edistämään kesäajasta luopumista EU:n päätöksentekoelimissä.

-Uskon, että tämä on asia, jossa haluamme kunnioittaa eduskunnan hallitukselle antamaa viestiä. Tämä keskustelu lähtee hyvin paljon kansalaisista, toteaa Berner.

Hän on itse sitä mieltä, että kesäajasta voitaisiin luopua, kunhan EU-maiden kesken ei syntyisi keskenään liian kirjavia aikakäytäntöjä.

Tällöin esimerkiksi lentoaikataulujen tulkinnasta tulisi tukalaa unionin alueella matkaavalle.

Kesäaikaa on liikenne- ja viestintäministeriön mukaan perusteltu muun muassa sillä, että valoisa aika saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin. Tämän on puolestaan ajateltu tuovan säästöjä energiakustannuksiin.

-Näyttää siltä, että merkittäviä perusteluita kesäajan säilyttämiseksi ei sinänsä ole. Liikenteen puolesta katsottuna helpottaisi, jos meillä ei olisi samoja aikatauluja kesällä ja talvella, sanoo Berner.

Nykyisin Suomessa siirrytään kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Kello siirretään tunnilla eteenpäin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic