Uutiset

Ministeri Kiuru: 0,7:n hoitajan mitoituksesta lakiesitys ennen joulua, siirtymäaikana ei voi alittaa nykyistä 0,5:n suositusta

Hoitajamitoituksen säätäminen lakiin ei vemputtamalla parane, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi. Kuva: Ossi Rajala
Hoitajamitoituksen säätäminen lakiin ei vemputtamalla parane, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi. Kuva: Ossi Rajala

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kiirehtii vanhusten hoivan sitovaa hoitajamitoitusta koskevaa lakia.

Hän kertoi saavansa syyskuun lopussa asiantuntijoilta esityksen siitä, kuinka nopealla aikataululla 0,7:n hoitajan sitova mitoitus hoidettavaa kohti saadaan tulevalla lailla voimaan. Se vaatii siirtymäaikoja, koska hoitajia tarvitaan jopa 4 000 lisää.

– Meidän eduskuntaryhmän tahtotila on hyvin vankka. Me pidämme kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta 0,7:n hoitajamitoituksesta. Lakiesitys siitä annetaan eduskunnalle syysistuntokauden päätteeksi, Kiuru sanoi puolueensa ministeriryhmän kokouksen yhteydessä.

Kiuru sanoi esittäneensä lisäksi hallituksen syyskuun budjettiriihtä varten, että hoitajamitoituksen nykyinen suositus 0,5 hoitajasta yhtä hoidettavaa kohti otetaan vakavasti. Hän sanoi pitävänsä tärkeänä, että ensi vuonna sitä ei aliteta.

– Ensimmäinen askel saman lakipaketin osana on se, että nykyisen suosituksen alle ei voi millään siirtymäajallakaan mennä.

– Kaikkien pitää sitoutua siihen, että pelataan samoilla säännöillä, hän sanoi viitaten vanhusten hoivassa ilmenneisiin laiminlyönteihin.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) lupasi, että ensi vuodelle varataan rahaa sen verran, jotta voidaan varmistua siitä, että vähintään 0,5 hoitajan mitoitus toteutuu joka puolella Suomea. Missä aikataulussa mennään 0,7 hoitajan mitoitukseen riippuu asiantuntija-arvioista, jotka valmistuvat syyskuun loppuun mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic