Uutiset

Ministeri Kosonen: Tapahtumien järjestäminen alkukesällä hyvin epätodennäköistä – Hallitus aloitti neuvottelut koronarajoitusten jatkosta

Suomi saattaa siirtyä epidemian tiukasta hillinnästä niin sanottuun hybridimalliin. Se tarkoittaisi joidenkin rajoitusten lieventämistä ja toisten tiukentamista.

Pidetäänkö kouluissa kevätjuhlia vai tiukennetaanko kokoontumisrajoituksia entisestään? Muun muassa näistä saatetaan saada illalla uutta tietoa, kun hallitus kertoo uusista linjauksistaan koronaepidemian hillinnässä.

Neuvottelut rajoitusten mahdollisesta purkamisesta ja toisaalta kiristämisestä alkavat pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla aamulla ja niitä jatketaan koko päivän. Hallitus pitää tiedotustilaisuuden noin kello 19.30.

– Testaus, jäljittäminen ja järjestäminen, summasi valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) päivän tärkeimmät asiat saapuessaan Säätytalolle.

Hallitus on korostanut, että päätöksiä tehdään terveysviranomaisten suositusten perusteella. Vertailukohtia haetaan myös muista Pohjoismaista.

– Yksi iso kysymys on, miten vappua saadaan vietettyä niin, että ihmiset välttävät edelleen fyysisiä kontakteja, kommentoi neuvotteluihin saapunut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Koulujen avaamiselle löytyy halua

Suomi saattaa siirtyä epidemian tiukasta hillinnästä niin sanottuun hybridimalliin. Se tarkoittaisi joidenkin rajoitusten lieventämistä ja toisten tiukentamista. Malli edellyttää myös laajoja tartuntatestauksia, joita hallitus onkin luvannut.

Pöydällä ovat tiettävästi ainakin mahdollisuus koulujen avaamiseen toukokuun lopussa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tiistaina toivovansa, että rajoitusten purkaminen aloitettaisiin juuri kouluista. Näin on tehnyt esimeriksi Tanska.

Vasemmiston ohella ainakin vihreät ja keskusta ovat ilmeisesti taipumassa siihen, että kouluja voitaisiin avata viikoksi tai pariksi vielä ennen kesälomia. Tällä hetkellä etäkoulupäätös on voimassa toukokuun puoliväliin.

Tänä aamuna opetusministeri painotti, että päätöksiä asiassa tulisi tehdä vielä huhtikuun aikana. Tätä hän perusteli kentän tarpeella valmistautua mahdollisiin muutoksiin toukokuun lopulla.

Kesätapahtumat vaakalaudalla

Neuvotteluissa käsitellään todennäköisesti myös laajoja vaikutuksia aiheuttaneita kokoontumisrajoituksia. Tällä hetkellä kiellettyjä ovat yli kymmenen hengen tilaisuudet toukokuun 13. päivään saakka.

– Toivon todella, että tapahtumista saataisiin päätöksiä jo tänään, jotta tapahtumajärjestäjät tietävät, millainen kesä on tulossa, totesi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) neuvottelujen alla.

Hän piti hyvin epätodennäköisenä, että isoja tapahtumia voitaisiin järjestää ainakaan vielä alkukesällä

– Toivon mukaan meillä on tänään mahdollisuus päättää tästä asiasta, mutta en lähde ennakoimaan, Marin totesi medialle ennen neuvotteluja.

Ravintoloita koskeva sulkupäätös on puolestaan voimassa toukokuun loppuun. Tämänkin linjauksen jatko sekä alan yritysten tukeminen voivat olla pöydällä jo tänään.

Marin korosti, että asioita on paljon ja mahdollisista hallituspuolueiden yhteisistä linjauksista huolimatta varsinaiset päätökset tehdään hallituksen istunnossa myöhemmin.

Muokattu klo 10.15: Lisätty ministeri Kulmunin kommentti sekä päivitetty otsikkoa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic