Uutiset

Ministeri Krista Kiuru kertoi soten uusista askelmerkeistä - ministeriö kutsuu alueiden edustajat vuorotellen Helsinkiin keskustelemaan

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sdp) valitsee toisen tien sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi kuin edeltäjänsä. Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu alueiden edustajat kertomaan palvelurakenteen toteuttamistoiveensa.

Kiuru kertoi soten askelmerkeistä tänään puoliltapäivin pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä käydään tammi-helmikuun aikana. Ensimmäisenä ministeriöön marssivat Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden edustajat.

Keskusteluissa käydään läpi kunkin alueen sosiaali- ja terveydenhuollon tilannetta ja kehittämistarpeita.

– Eri puolilla Suomea asuvien palvelujen erot ovat suuret, ja haluamme ottaa huomioon alueelliset erityispiirteet, sanoo Kiuru asiaa koskevassa tiedotteessa.

Ministeriö aikoo myös jakaa 190 miljoonaa euroa palvelujen kehittämiseen.

– Avustukset on tarkoitettu palvelujen sisällölliseen kehittämiseen ja saatavuuden parantamiseen, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri ministeriön tiedotteessa.

Avustuksia pääsee hakemaan ensi viikolla

Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushaut avautuvat maanantaina 20. tammikuuta. Kahdesta sote-uudistukseen liittyvästä valtionavustushausta voi hakea rahoitusta palvelujen toiminnalliseen kehittämiseen ja sote-rakenneuudistuksen valmisteluun.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta jaetaan tänä vuonna alueille 70 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteiseen valmisteluun. Avustuksia on jaossa yhteensä 120 miljoonaa euroa.

Valtionavustusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen.

Avustuksen myöntämisessä arvioidaan hankkeen yhteiskunnallisen ja taloudellisen vaikuttavuuden toteutumista sekä hankkeen yleistä merkitystä. Avustuksilla voidaan jatkaa niiden alueellisten ratkaisujen kehittämistä, jotka aloitettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

– Alueilla on tehty paljon työtä rakenteiden ja tietojärjestelmien kehittämiseksi. On tärkeää, että kehitystyöhön tulee mahdollisimman vähän katkoksia, ministeri Kiuru perustelee tiedotteessa.

Rahoitusta voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät. Valtionavustusta myönnetään usean kunnan yhteisiin hankkeisiin. Pääsääntöisesti edellytetään vähintään 80 % maakunnan väestöpohjasta, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Avustukset myöntää sosiaali- ja terveysministeriö. Hanke-esitysten arviointiin osallistuu myös valtiovarainministeriö erityisesti taloudellisten ja tuottavuuteen liittyvien vaikutusten osalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic