Uutiset

Ministeri Orpo: Talouskasvussa myös hallituksella on ansionsa

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen talouden kasvun voi laskea osin hallituksen ansioksi, osin taas kansainvälisten suhdanteiden.

-Kiky-sopimus on kiistatta parantanut Suomen kilpailukykyä, kertoo kokoomuksen puheenjohtaja Orpo Lännen Medialle.

Talouskasvuun ovat valtiovarainministerin mukaan vaikuttaneet myös vakaa ja ennustettava veropolitiikka, palkkauksen kynnyksen madaltaminen, sääntelyn purkaminen ja julkisen talouden kova säästöohjelma.

Velkaantuminen huolestuttaa edelleen

Samalla Petteri Orpo kuitenkin muistuttaa, että noususuhdanteen huipusta huolimatta Suomi velkaantuu edelleen. Vaikka velkasuhde on kääntynyt laskuun, tänäkin vuonna budjetti rakennettiin kolmen miljardin eron velanotolle.

Ensi vuosikymmenellä väestö ikääntyy vauhdikkaasti ja on esimerkiksi Hornet-hävittäjien korvaamisen aika.

-Jokaisen puolueen pitää ymmärtää, ettei ole vaalilupauksien aika. Tiukka menokuri pitää olla edelleen, Orpo toteaa.

Aktiivimallilla vielä suhteellisen pieni vaikutus

Hallitus on saavuttamassa 72 prosentin työllisyystavoitteensa ensi vuoden loppuun mennessä. Työllisiä on nyt 100 000 enemmän kuin hallituskauden alussa, ja Orpo arvioi työttömien aktiivimallin vaikuttaneen 10 000 lisätyölliseen.

-Aktiivimallilla on ollut oma, mutta suhteellisen pieni vaikutus. Kun sitä kehitetään ja parannetaan, tuloksia voidaan arvioida jatkossa.

Hänen mukaansa on tärkeää, että sosiaaliturvaa uudistetaan niin, että työn vastaanottaminen palkitsee.

-Työttömiä aktivoidaan ja autetaan. Toimia on tehtävä, kun on yli 230 000 työtöntä.

Orpon mukaan työllisyysastetta pitää nostaa edelleen rivakasti, jopa kohti 80:tä prosenttia 2020-luvun lopulla.

-Minusta ei ole yhtään järjellistä selitystä, miksi työllisyysaste ei voisi olla yhtä suuri kuin muissa Pohjoismaissa, eli yli 75 prosenttia.

Työperäinen maahanmuutto saatava vauhtiin

Kokoomus kannattaa puheenjohtajansa Petteri Orpon mukaan työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan poistamista. Maahanmuuttajia tarvitaan huomattavasti lisää. Töitä olisi heti esimerkiksi 5 000 koodaajalle.

Samalla kun maahanmuuton esteitä poistetaan, Suomesta olisi tehtävä nykyistä houkuttelevampi paikka maahanmuuttajille. Samalla lahjakkaiden suomalaisten nuorten muuttoa pois olisi saatava hillittyä

-Iso ongelma on aivovienti. Koulutettuja nuoria lähtee joka vuosi ulkomaille töihin, tai sitten opiskellaan ulkomailla, eikä palata takaisin, Orpo toteaa.

”Isoin asia, että soten budjettikehys ja rajoitin säilyvät”

Valtiovarainministeri Orpo odottaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselta yhä kulujen hillitsemistä kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä.

-Minulle isoin asia on, että budjettikehys ja rajoitin säilyvät, hän sanoo.

-Rahoituskehys lievenee ainoastaan kriisitapauksessa. Viime kädessä on aina turvattava, että ihminen saa hoitoa. Muuten se on mielestäni budjettikysymys.

Orpon mukaan kokoomukselle ei ole ongelma, että valinnanvapauteen liittyvä sote-keskusten aloittaminen siirtyy vuodella.

-Jos maakunta on valmis, se voi aloittaa aikaisemmin valinnanvapauden.

VM: Talouskasvu hidastuu vuosina 2019 ja 2020

Valtiovarainministeriö ennustaa maanantaina julkaistussa suhdannekatsauksessaan työllisyysasteen nousevan 72 prosenttiin ensi vuonna. Silloin hallituksen työllisyystavoite täyttyisi. Vuonna 2020 työllisyysaste nousee ministeriön ennusteen mukaan 72,6 prosenttiin.

Suomen talous on valtiovarainministeriön mukaan 2,9 prosentin kasvussa tänä vuonna. Vielä vuosina 2019 ja 2020 talous kasvaa, mutta kasvu hidastuu alle 2 prosenttiin kumpanakin vuonna.

Vaikka Suomi yhä velkaantuu, talouskasvun ansiosta velan osuus bruttokansantuotteesta putoaa alle 60 prosentin ensi vuonna.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic