Uutiset

Ministeri sinikettujen vientikohusta: "Suomesta pitäisi viedä turkista, ei eläviä turkiseläimiä" – Leppä painottaa tuotanto-olosuhteiden tuntemista ja viranomaisvalvontaa

Kymmenet suomalaiset turkistarhaajat kokoontuivat torstaina kokkolalaisen huoltoaseman pihalle vastustamaan tuhansien elävien sinikettujen lastaamista rekkoihin Kiinan matkaa varten. Kuva: Jukka Lehojärvi
Kymmenet suomalaiset turkistarhaajat kokoontuivat torstaina kokkolalaisen huoltoaseman pihalle vastustamaan tuhansien elävien sinikettujen lastaamista rekkoihin Kiinan matkaa varten. Kuva: Jukka Lehojärvi

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan Suomen pitäisi viedä ulkomaille turkiksia, eikä eläviä kettuja.

– En pidä hyvänä elävien kettujen vientiä Suomesta. Meillä on korkealuokkaista jalostusosaamista, jonka arvoa menetetään viemällä jalostuskettuja. Eläinten hyvinvoinnin ja alan itsensä kannalta Suomesta pitäisi viedä turkista, ei eläviä turkiseläimiä, Leppä toteaa lausunnossaan.

Kymmenet suomalaiset turkistarhaajat kokoontuivat torstaina kokkolalaisen huoltoaseman pihalle vastustamaan tuhansien elävien sinikettujen lastaamista rekkoihin Kiinan matkaa varten.

Siitosketuiksi Kiinaan tarkoitetut eläimet siirretään kuljetusautoihin kiinalaisten omistamalta turkistarhalta.

Tarhaajat vastustavat Suomessa pitkään jalostetun kettuaineksen vientiä Kiinaan, jonka tuotanto-olosuhteet myös epäilyttävät suomalaisia ammatinharjoittajia.

Ministeri Leppä korostaa, että kun tuotanto on Suomessa, silloin tunnemme myös tuotanto-olosuhteet läpikotaisin.

– Suomessa eläintuotanto on vastuullista ja eläinten terveys ja tautien torjunta otetaan vakavasti. Turkisalalla on omat sertifikaatit, jotka painottavat erityisesti eläinten hyvinvointia. Työtä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi tehdään koko ajan.

Viranomaisten tehtävä valvoa

Elävien eläintenkin vienti on kuitenkin mahdollista, jos toiminta on säädösten ja vientiehtojen mukaista.

Parhaillaan Berliinissä Grüne Woche -ruokatapahtumassa vierailevan ministerin mukaan on toimivaltaisten viranomaisten tehtävä valvoa, että viennin ehdot täyttyvät. Tämä koskee niin eläintauti- kuin hyvinvointiehtojakin.

– Jos ehdot eivät täyty, se estetään.

Suomalaistarhaajien mukaan heidän perjantaina aamulla ottamat kuvat paljastavat, että Kiinan vietävien kettujen kuljetushäkkien koko on Suomen maantiekuljetuksiin liian pieni.

Ministeri muistuttaa, että viranomaiset myös varmistavat, että kuljetuksiin käytettävät autot on desinfioitu tautiriskien torjumiseksi.

Esimerkiksi afrikkalaisen sikaruton leviämisessä ei pidä Lepän mukaan ottaa mitään riskejä.

– Luotan suomalaisten viranomaisten ammattitaitoon.

Eläinten kuljetusta Kiinaan vastustavat tarhaajat ovat tuoneet esille epäilyksensä myös sikaruton tartuntariskistä, koska Kokkolaan saapuneita liettualaisautoja on käytetty myös sikojen kuljetuksiin.

Kettuja on viety Suomesta Kiinaan myös jo vuosi sitten.

 

Lue myös: Kiinalainen tarhuri vakuuttaa toiminnan olevan laillista – Suomalaiset löytävät epäkohtia: ”Suomessa laki ilmeisesti koskee vain suomalaisia”

Uusimmat

Fingerpori

comic