Uutiset

Ministeri vakuuttaa: Viljelijöiltä ei oteta toisella kädellä, kun toisella annetaan. Itämeren suojelusta hallitus päätti sulassa sovussa.

Kimmo Tiilikaisella on kokemusta myös yhdistetystä maatalous ja ympäristöministerin pestistä. Asunto- , energia- ja ympäristöministerinä hän vieraili Hossan kansallispuistossa kesällä 2017.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lupaa, etteivät Itämeren suojelutoimet kurita jo muutenkin talousahdingossa olevia suomalaisia maanviljelijöitä.

– Viljelijöille ei tule tästä maksulappua. Nyt budjettiin saatu lisärahoitus mahdollistaa hallituksen kärkihankkeissa hyviksi havaittujen ravinnekuormituksen vähentämiskeinojen laajenemisen hyvässä yhteistyössä. Unelmoin sellaisesta, että pystyttäisiin ottamaan suuri valuma-aluekokonaisuus ja miettimään sinä kullekin maalajille ja pellolle mahdollisimman paras käsittely, jolla fosforipäästöjä saadaan alennettua, Tiilikainen selvittää.

– Viljelijöiden panos on se, että heidän maillaan ja hehtaareillaan saa näitä kokeiluja tehdä, hän jatkaa.

Maatalouden ravinnekuormitusta voidaan vähentää ottamalla laajasti käyttöön uusia menetelmiä kuten kipsin- ja kuidunlevitystä sekä rakennekalkitusta.

Hallitus päätti budjettiriihessään lisätä Itämeren ja sisävesien suojelun rahoitusta yhteensä 45 miljoonalla eurolla seuraavan kolmen vuoden ajan. Vuosittainen lisäsumma on näin 15 miljoonaa euroa.

Kuivuuskriisistä kärsivälle maataloudelle osoitettiin budjettiriihessä noin 65 miljoonaa euroa uutta rahoitusta.

Tiilikainen on tyytyväinen siitä, että Itämeren suojeluasia meni budjettiriihessä ympäristöministeriön valmistelujen mukaisesti.

– Nyt tehtiin aika paljon. Toki paljon pitää vielä tehdä, mutta askel kerrallaan edetään.

Tiilikaisen mukaan rahoitusta voidaan käyttää myös vesistöjen kunnostukseen tyyliin puhdistusprosessin läpikäynyt Littoistenjärvi.

– Jos löytyisi sopivia kohteita, joissa voidaan saada järvien ja jokien virkistysarvoa ja muutakin arvoa korotettua.

– Entä miten kaupunkien hulevesiä hallitaan kestävämmin, hän listaa kohteita vesistöjen suojelussa.

Lisärahoituksella varmistetaan Tiilikaisen mukaan myös se, ettei merentutkimusalus Aranda seiso laiturissa, vaan pääsee tekemään tärkeää työtään.

Vesiensuojeluun saadun rahoituksen avulla päivitetään lisäksi selvitys Suomen aluevesien öljyä sisältävistä hylyistä. Korkean riskin hylkyjä voidaan myös tyhjentää öljystä.

Suomalaisten huoli Itämeren ja sisävesien tilasta lisääntyi kuluneena kuivana ja kuumana kesänä, kun sinilevähavaintoja oli runsaasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti