Uutiset

Ministeriö pohtii anonyymien munuaisluovutusten sallimista — elinkauppaa lainmuutos ei mahdollista

Oikeutta pelastaa toisen henkilön elämä elinluovutuksella laajennetaan. Ministeriö haluaa lainmuutoksen, joka mahdollistaa elävän henkilön tekemän munuaisluovutuksen esimerkiksi serkulle, ystävälle ja ehkä jopa tuntemattomalle henkilölle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vahvistaa Lännen Medialle, että kudoslain muutostyö on käynnissä ja se on tarkoitus puskea läpi pikavauhtia.

-Kyse on inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti hyvin tärkeästä asiasta. Parhaimmillaan lakimuutoksella on ihmishenkiä pelastava vaikutus, Saarikko perustelee.

-Nykylakia on tulkittu hyvin tiukasti. Siirrot ovat olleet mahdollisia käytännössä vain perheenjäsenten tai saman katon alla asuvien puolisoiden välillä. Haluamme varmistaa, että jatkossa ainakaan laki ei ole esteenä siirroille.

Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoo, että liitto on ajanut kudoslain muuttamista pitkään.

-Tämä tulee kohtuullistamaan monen potilaan jonotusaikaa, säästämään myös yhteiskunnan varoja ja toivottavasti lyhentämään siirtojonoa, Högström kommentoi ilahtuneena.

 

Siirtojonossa 400 suomalaista

Suomessa uutta munuaista odottaa noin 400 henkilöä. Siirto tehdään vuosittain noin 240 potilaalle ja valtaosa elimistä saadaan aivokuolleilta luovuttajilta. Elävältä saatu siirre toimii suuremmalla todennäköisyydellä pidempään, mutta näitä siirtoja Suomessa tehdään vain noin 20 vuodessa.

-Halukkaita luovuttajia olisi enemmän, Högström sanoo.

Ministeriön tavoitteena on kasvattaa eläviltä luovuttajilta tehtäviä munuaissiirtoja aluksi 50:een ja pitkällä aikavälillä jopa yli 100 siirtoon vuodessa.

Saarikko korostaa, että vaikka munuaisen voi jatkossa luovuttaa muillekin kuin lapsilleen, sisaruksilleen, vanhemmilleen tai puolisolleen — lainmuutos ei tule mahdollistamaan vapaata elinkauppaa.

-Selvityksen alla ovat esimerkiksi sellaiset harvinaiset tilanteet, joissa luovuttajat löytyisivät, mutta munuaiset eivät sovi läheiselle. Että voisiko tällöin munuaisia vaihtaa tuntemattomien kesken päittäin, hän kuvailee.

 

Elinkauppaa ei sallita

Ministeriö selvittää mahdollisuutta myös anonyymiin luovuttamiseen, mikä on jo käytössä uusiutuvien kudosten kuten veren ja luuytimen luovutuksessa.

-Aivan varmasti elinkaupan estäminen ja muut eettiset yksityiskohdat mietitään läpi perusteellisesti, Saarikko toteaa.

-Meillä on huipputasoinen erikoissairaanhoito ja terveydenhuollon valvonta Suomessa, joten uskon, että nämäkin uhkakuvat saadaan torjuttua.

 

Dialyysihoito raskasta ja kallista

Uutta munuaista tarvitsevien määrä kasvaa jatkuvasti väestön ikääntymisen myötä. Munuaissiirtoa pidetään usein parhaana hoitomuotona, kun potilaan omat munuaiset eivät toimi.

Dialyysi on potilaalle raskasta. Yhteiskunnalle yhden dialyysipotilaan hoito maksaa hoitomuodosta riippuen 60 000–80 000 euroa vuodessa.

-Siirtopotilaat voivat yleensä hyvin ja pystyvät palaamaan nopeasti elinsiirron jälkeen töihin, opintoihin ja muuhun elämään, Högström kuvailee.

Muissa Pohjoismaissa elävien luovuttajien munuaisia siirretään potilaille moninkertainen määrä Suomeen verrattuna, esimerkiksi Norjassa siirtoja tehtiin 77 viime vuonna.

 

Muutos…auttaa jonoihin
Suomessa munuaisensa voi luovuttaa ainoastaan lapselleen, vanhemmalleen, sisarukselleen tai samassa taloudessa asuvalle kumppanilleen.Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa mahdollistaa siirrot myös perheen ulkopuolelle niin, että jatkossa munuaisen voi luovuttaa esimerkiksi serkulle, ystävälle tai jopa itselleen täysin tuntemattomalle henkilölle.Lainmuutoksessa huomioidaan elinkaupan ehkäiseminen.Ministeriö aikoo puskea lakimuutoksen läpi mahdollisesti jo ennen kesää.Munuais- ja maksaliiton arvion mukaan lainmuutos nostaisi eläviltä henkilöiltä tehtyjen siirtojen määrää noin 30:lla vuodessa ja lyhentäisi siirtojonoja.Uutta munuaista odottaa noin 400 suomalaista. Munuaissiirtoja Suomessa tehdään noin 240 vuodessa, joista noin 20 eläviltä henkilöiltä.Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen toimii yleensä pidempään kuin aivokuolleelta luovuttajalta saatu elin.Siirre toimii yli puolella potilaista vielä 20 vuoden jälkeen siirrosta.Munuaiset voivat lopettaa toimintansa esimerkiksi munuaissairauksien, diabeteksen, syöpähoidon tai onnettomuuden seurauksena.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic