Uutiset

Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtionvarainministeriön yhteinen työryhmä on valmistellut isoa muutosta Suomen eläkejärjestelmään.
Eläkejärjestelmien yhdistäminen ei työryhmän mukaan pitäisi vaikuttaa eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin. Kuva: Heikki Hakanen

Kuntatyöntekijöiden eläkkeet halutaan yhdistää samaan järjestelmään yksityisten eläkkeiden kanssa.

Kunnallinen eläkejärjestelmä ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmä on tarkoituksenmukaista yhdistää, toteaa järjestelmien erillisyyttä selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön yhteinen työryhmä raportissaan.

Syitä yhdistämiseen on työryhmän puheenjohtajan Heli Backmanin mukaan kaksi. Ensinnäkin järjestelmät ovat yhdessä vahvempia kohtaamaan eläkejärjestelmään kohdistuvia tulevaisuuden haasteita.

– Niitä voi tulla syntyvyyden ja eliniän kehityksestä, nettomaahanmuutosta ja niin edelleen. Toiseksi tällä poistetaan ne vaikutukset eläkejärjestelmään, kun ihmiset vaihtavat sektorilta toiselle töihin.

Backman tarkoittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluja, joissa hoitajat siirtyvät kunnallisesta vanhustenhoidosta yksityisen yhtiön palvelukseen.

– Heidän eläkemaksunsa siirtyvät toiseen järjestelmään, mutta vastuut jäävät sinne lähettävään järjestelmään. Ja vaikka sote-uudistus ei tulisikaan, näitä siirtymiä voi tulla siitä huolimatta tulevaisuudessa.

Työryhmä luovutti raporttinsa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle tiistaina.

”Lähinnä tekninen ratkaisu”

Eläkejärjestelmien yhdistäminen avaisi siirtymäajan jälkeen kilpailun eläkelaitosten kesken.

Työryhmän raportin mukaan kuntatyönantajilla ja yksityisten alojen työnantajilla olisi samanlaiset mahdollisuudet järjestää työntekijöiden eläketurva missä tahansa työeläkevakuutusyhtiössä, eläkekassassa tai -säätiössä.

Backman vakuuttaa Lännen Medialle, että eläkejärjestelmien yhdistäminen on lähinnä tekninen ratkaisu. Muutos ei vaikuttaisi eläketurvan tasoon tai ansaittuihin eläkeoikeuksiin.

– Eläkeläiset saavat eläkkeensä kuten tähän asti.

Entä eläkevarat? Julkisten alojen eläkevakuuttaja Kevan osuus suomalaisten yli 200 miljardin euron eläkevaroista oli viime syksynä noin 50 miljardia euroa.

– Perusidea on se, että käymme eläkkeet läpi ja siitä erotellaan se taso eläkkeitä, joka on samanlaista kuin yksityisellä sektorilla. Ylittävä osa erotetaan muusta eläketurvasta ja se laitetaan eri paikkaan: JuEL-Kevaan. Samassa suhteessa menisi eläkevaratkin, Backman vastaa.

Julkisen puolen eläkkeiden hoitoon tarvitaan kaksi Kevaa

Työryhmä on ehdottanut raportissaan, että eläkejärjestelmien yhdistämisen jälkeen kuntatyöntekijät vakuutettaisiin julkisten alojen eläkelain sijaan työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisesti.

Backman kertoo, että nykyisestä Kevasta on tarkoitus tehdä kaksi Kevaa: TyEL-Keva ja JuEL-Keva.

– JuEL-Keva jää hoitamaan loppua nykyisestä kunnallisesta eläkejärjestelmästä. Se tarvitaan hoitamaan julkisen sektorin eläketurva päätökseen. Siihen menee kymmeniä vuosia.

Julkisella sektorilla sai ennen parempia eläke-etuja, ja niiden maksamisesta huolehtisi JuEL-Keva.

– Ennen vuotta 1995 julkisella sektorilla karttui parempaa eläkettä kuin yksityisellä puolella. Se vanha lisäeläketurva pitää maksaa pois, ja sen maksaminen kestää niin kauan, kun on niitä ihmisiä, joilla on siihen oikeus. Se vanha osa jää sinne JuEL-Kevaan, Backman selittää.

Eläkejärjestelmien yhdistämistä on valmisteltu kesäkuusta 2017 asti. Työryhmä ei ehdota tarkkaa ajankohtaa muutosten voimaantulolle.

Työryhmän raportti on nyt ministeriöillä, jonka jälkeen se lähtee lausuntokierrokselle.

– Käytännössä uusi hallitus arvioi, haluaako se viedä tätä uudistusta eteenpäin, Backman toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic