Uutiset

Ministeriöt pukkasivat ensimmäiset ratkaisuehdotuksensa sote-valiokunnalle – Maakuntien rahoitusta määrä vahvistaa

Lisää ehdotuksia on luvassa huomenna.
Maakunnissa alkaa olla valmista. Esimerkiksi Pirkanmaan liiton konttorin seinällä on suuri palvelukartta, jossa esitellään maakunnan eri tehtävät. Kuva: Eriika Ahopelto

Hallitus ja ministeriöt tiedottavat käyneensä perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon läpi siinä määrin suurennuslasin kanssa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut niiltä ensimmäiset ratkaisuehdotukset.

Asian päällä istuvat ministeriöt ovat valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Hallituksessa ratkaisuja on haettu reformiministerityöryhmässä.

Tänään lähetetyt ehdotukset liittyvät lakiesityksiin maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä valtion rahoituksesta maakunnille.

Lisää ehdotuksia on luvassa huomenna keskiviikkona.

Nyt ratkaisumalleihin kuuluu muun muassa maakuntien kokonaisrahoituksen vahvistaminen. Se liittyy sote-palvelujen ja perusoikeuksien turvaamiseen maakunnissa sekä uudistuksen taloudelliseen toteuttamiseen.

Rahoitusmallin perusrakenteeseen ei esitetä muutoksia.

Omaisuusjärjestelyissä kunnille maksettavien korvausten rajaa ehdotetaan alennettavaksi. Korvauksia on määrä maksaa myös silloin, kun rajat eivät ylity, mutta kunnan itsenäinen taloudellinen päätösvalta saattaa vaarantua.

Uusimmat

Fingerpori

comic