Uutiset

Ministerit esittelevät hallitusohjelmaa kirjastoissa alkusyksyyn asti – kiertue painottuu Etelä-Suomeen "aikataulusyistä"

Kesäkuun alussa esiteltyä hallitusohjelmaa esitellään syyskuun puoliväliin asti. "Hallitusohjelma on neljälle vuodelle tehty, ei se siitä happane yhtään mihinkään", valtioneuvoston kansliasta vakuutetaan.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) esitteli hallitusohjelmaa Pietarsaaren kaupunginkirjastossa maanantaina 1. heinäkuuta. Kuva: Tapio Lehtinen
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) esitteli hallitusohjelmaa Pietarsaaren kaupunginkirjastossa maanantaina 1. heinäkuuta. Kuva: Tapio Lehtinen

Antti Rinteen (sd.) hallitus lähti ensi töikseen kirjastoon.

Uusi hallitusohjelma julkaistiin Helsingin keskuskirjastossa kesäkuun ensimmäisenä maanantaina.

Samalla hallitus kertoi, että uudet ministerit tulevat esittelemään ohjelmaa kirjastoissa järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa ympäri Suomen.

Kirjastokiertueen tarkoituksena on tuoda hallitusohjelma ja sen toteuttamista johtavat poliitikot kansalaisten luo. Samalla kansalaiset voivat antaa palautetta ohjelmasta. Yhteensä tapaamisia on suunnitteilla noin 50, kertoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

Valtaosa esiintymisistä on jo sovittu, ja niistä on ilmoitettu esimerkiksi asianomaisissa kirjastoissa sekä kootusti valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.

– Jokainen ministeri kiertää kahdesta kolmeen kirjastoa. Joihinkin paikkoihin ministerit menevät aikataulusyistä kahdestaan, Anttikoski kertoo.

Aikataulujen vuoksi kesäkuun alussa julkaistun hallitusohjelman esittelykierros jatkuu syyskuulle asti. Anttikosken mukaan voi olla hyvä, että tapaamisia järjestetään myös silloin, kun päätöksenteko on lähtenyt kunnolla liikkeelle.

– Hallitusohjelma on neljälle vuodelle tehty, ei se siitä happane yhtään mihinkään.

Kiertueesta takana noin neljäsosa

Kirjastot valikoituivat kiertueen kohteiksi siksi, että kyseessä on suomalaisten yhteinen kohtaamispaikka, Rinne on perustellut.

Kiertue alkoi kesäkuun puolivälissä, ja esiintymisiä on järjestetty jo 13 kappaletta. Ensimmäisten joukossa liikkeelle lähti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), joka esiintyi kotikulmillaan Itäkeskuksen kirjastossa Helsingissä kesäkuun lopulla.

Tapaamisessa oli paikalla kymmeniä osanottajia, ja aluksi ministeri esittäytyi kätellen heille kaikille.

Ohisalo kertoi hallitusohjelmasta ja sen syntymisestä lyhyesti noin vartin verran, minkä jälkeen puheenvuoro luovutettiin yleisölle. Yleisö kysyi Ohisalolta muun muassa nuorten syrjäytymisestä, oppivelvollisuuden laajentamisesta ja turvapaikanhakuprosessista.

Esiintyminen kesti yhteensä tunnin, mikä on ilmoitettu kestoksi suurimmalle osalle muistakin kierroksen tapahtumista.

Esittelyt painottuvat etelään

Kirjastokiertue vie ministerit esittelemään hallitusohjelmaa ympäri Suomea, mutta esiintymiset eivät jakaudu maantieteellisesti tasaisesti.

Ilmoitetuista kohteista kolme sijaitsee Helsingissä ja kuusi muualla pääkaupunkiseudulla. Myös muu Uusimaa on hyvin edustettuna. Sen sijaan esimerkiksi Satakunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa esiintymisiä on heinäkuun alkaessa sovittu vain yksi kussakin, Kainuussa ei ainuttakaan.

Päivi Anttikoski perustelee ohjelman painottumista Etelä-Suomeen ministerien aikatauluilla. Maantieteellistä hajontaa tarjoaa jonkin verran se, että moni ministereistä esittelee hallitusohjelmaa kotikulmillaan.

Vaikka ministerit viihtyvät kotiseuduillaan, suurin osa heistä pyrkii Anttikosken mukaan kiertämään myös muualla Suomessa. Niinpä esimerkiksi turkulainen opetusministeri Li Andersson (vas.) on mahdollista tavata Turun lisäksi Seinäjoella.

– Tämä ei ole mikään vaalikiertue vaan hallitusohjelmasta kertova kiertue, Anttikoski toteaa.

Kirjastokierroksen aloittivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Porin pääkirjastossa 15. kesäkuuta. Viimeinen esiintyminen on varattu puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk.), joka jalkautuu Jokelan kirjastoon Tuusulaan 16. syyskuuta.

Poimintoja kiertueelta

Ma 8.7. pääministeri Antti Rinne (sd.) Riihimäki klo 10

Ma 8.7. opetusministeri Li Andersson (vas.) Turku klo 15

To 11.7. oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Vaasa, aika avoin

Pe 12.7. opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) Seinäjoki klo 12

Pe 12.7. valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Kokkola klo 14

Ma 5.8. elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) Kemijärvi, aika avoin

Ma 26.8. sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) Oulu klo 17

Ke 28.8. sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) Hämeenlinna, aika avoin

Kaikki esiintymiset, tarkemmat tiedot ja muutokset on koottu valtioneuvoston verkkosivuille.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti