Uutiset

"Minusta se ei ole oikein" – hallinto-oikeuden professori pitää kansliapäällikön virantäyttökantelua poikkeuksellisena

Viralleen jatkoa hakenut kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee oli lähettänyt oikeuskansleri Tuomas Pöystille useita viestejä virantäyttöön liittyen. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan yhteydenotto voi asettaa muut hakijat epätasa-arvoiseen asemaan.
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan Päivi Sillanaukeen kantelu virantäytöstä oikeuskanslerille kuulostaa jännittyneeltä. Kuva: Sami Perttilä
STM:n Päivi Sillanaukeen mukaan toimivaa rokotetta voitaisiin saada käyttöön aikaisintaan noin puolen vuoden kuluttua. Kuva: Sami Perttilä

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen kantelut oikeuskanslerille kansliapäällikön virantäyttöprosessin aikana ovat poikkeuksellisia.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä jatkokautta hakenut Sillanaukee oli lähettänyt kesällä oikeuskansleri Tuomas Pöystille virantäyttöön liittyviä kirjoituksia sekä täydentäviä viestejä, josta yksi oli lähetetty puolenyön jälkeen erityisesti puhelimitse käytettävässä WhatsApp-viestisovelluksessa.

Oikeuskansleri kertoi tänään, että Sillanaukeen viestit eivät johda jatkotoimiin. Viestit lähetettiin kuukauden sisällä heinäkuun ja elokuun puolivälisenä aikana, viimeisin viesti 15. elokuuta kello 00:27.

Oikeuskanslerin samana päivänä tekemässä vastauksessa selviää, että asiaa on käsitelty kanteluna.

”Hakijan täytyy pysyä viileänä”

Mäenpää ei ole tutustunut tapauksen viimeisimpiin yksityiskohtiin. Hänen mukaansa Sillanaukeen toiminta kuulostaa jännittyneeltä.

– Minusta laillisuusvalvontakuvioon ei kuulu se, että valvojaan ollaan omassa asiassa yhteydessä. Se ei ole oikein. Hakijan täytyy pysyä viileänä ja odottaa sitä, että päätös tehdään hakupapereissa olevilla premisseillä, jotka ovat käytettävissä, Mäenpää sanoo.

Sillanaukee oli pyytänyt huomioimaan erilaisia asioita johtamista käsittelevässä vertailussa ja toi esille, että hänen koulutuksensa ja kokemuksensa olisi laajin.

Lisäksi hän toivoi, että kansliapäällikön virkaa täytettäessä ei keskeisenä tosiasiallisena valintaperusteena käytettäisi mitään perustuslaissa kiellettyä syrjintäperustetta.

Mäenpää huomauttaa, että jos tehtävään on muitakin potentiaalisia henkilöitä, yhteydenotto voisi asettaa heidät epätasa-arvoiseen asemaan. Hän ei kuitenkaan pidä riskiä isona.

– Luotan ylimmän laillisuusvalvojan harkintaan ja siihen, että hän pitää päänsä viileänä, vaikka häneen otettaisiin taktisesti yhteyttä.

Kansliapäällikön tehtävään valittiin Kirsi Varhila, joka työskentelee tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkönä. Hän on toiminut myös kansliapäällikön ensimmäisenä sijaisena.

Sillanaukee on kertonut jatkavansa sosiaali- ja terveysministeriössä lainvalmistelun johtamistehtävissä.

SDP kanteli virantäytöstä jo aikaisemmin

Olli Mäenpään mukaan yleensä hakuprosessin aikana oikeuskansleriin pitävät yhteyttä ensisijaisesti viranomaiset.

– Olen ymmärtänyt niin, että prosessin vireillä ollessa saatetaan kysyä kanslerilta jonkin vaatimuksen tulkintaa tai esteellisyysnäkökulmaa. Ei se tavatonta nähdäkseni ole.

Viran täyttämisestä syntyi kohu jo aiemmin, kun virka julistettiin haettavaksi jo viime lokakuussa, vaikka Sillanaukeella oli tällöin vuosi virkakautta jäljellä.

Sosiaalidemokraatit tekivät viime marraskuussa kansliapäällikön viran täyttämisestä kantelun oikeuskansleri Tuomas Pöystille.

Oikeuskansleri antoi siitä päätöksen helmikuussa. Pöystin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei menetellyt lainvastaisesti julistaessaan kansliapäällikön viran haettavaksi yli 11 kuukautta ennen viran täyttämistä.

Maaliskuun alussa hallitus erosi, ja STM:n kansliapäällikön virkanimitys jäi auki.

Hakijoilla erilaiset puoluetaustat

Lännen Media uutisoi keskiviikkona, että muun muassa paremmat valmiudet ja motivaatio varmistaa tulevan sote-uudistuksen läpivienti nostivat Kirsi Varhilan sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköksi tehtävää hoitaneen Sillanaukeen ohi.

Hakijat tulivat poliittisen kentän eri laidoilta. Demaritaustaisen Varhilan valmiuksia pidettiin STM:n muistion mukaan parempina kuin kokoomustaustaisen Sillanaukeen.

Sillanaukeen mukaan hänet myöhemmät yhteydenottonsa oikeuskanslerille olivat täydennyksiä sen jälkeen, kun hän oli nähnyt nimitysmuistion.

Uusimmat

Fingerpori

comic