Uutiset

Missä on Fobba? Julkisuudesta liki täysin hävinnyt ex-nettipoliisi selvittää nyt väkivaltarikoksia

Helsingin poliisin vihapuhetutkintaryhmän entinen tutkinnanjohtaja Marko ”Fobba” Forss on siirtynyt pysyvästi toisiin tehtäviin kesän Facebook-kohun jälkeen.

Nettipoliisina julkisuudessa vuosien ajan tunnetuksi tullut Forss siirrettiin sivuun poliisin vihapuhetutkintaryhmästä, kun Long Play -verkkojulkaisu uutisoi kesäkuun alussa poliisin salaisesta Facebook-ryhmästä, joka sisälsi paljon rasistista kommentointia.

Forss oli toiminut ylläpitäjänä ryhmässä mutta luopui ylläpitäjyydestä pian sen jälkeen, kun hänet valittiin poliisin vihapuhetutkintaryhmään. Facebook-ryhmästä tehtiin useampi rikosilmoitus, mutta heinäkuussa poliisirikosten tutkinnasta vastaava Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti, ettei esitutkintaa ole tarpeen käynnistää.

Forssia tai ketään muutakaan ei siis epäilty rikoksesta, mutta vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtoon ei Forss palannut.

Helsingin poliisin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo Lännen Medialle, ettei kyse ollut pakkosiirrosta.

-Oli myös hänen tahtonsa, että hän jatkaa jossain muualla, Aapio sanoo.

Aapion mielestä nykyinen ratkaisu oli parempi sekä poliisilaitokselle että Forssille, koska sosiaalisessa mediassa ja verkossa asioita vatvotaan pitkään.

-Kaikkien kannalta oli parempi, että uusi kaveri tulee remmiin ja aloittaa puhtaalta pöydältä, jatkaa Aapio.

Tällä hetkellä vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana toimii Jouni Niskanen.

Nykyisin väkivaltarikoksissa

Näkyvästi julkisuudessa toiminut komisario Forss työskentelee nyt Helsingissä järjestäytyneen rikollisuuden väkivaltarikoksia selvittävän ryhmän tutkinnanjohtajana.

Sähköpostitse tavoitettu Forss vahvistaa, että hän oli itse haluton palaamaan vihapuheita tutkivan ryhmän tutkinnanjohtajaksi Facebook-kohun jälkeen. Hän ei halua tuoda syitään tarkemmin julkisuuteen.

-En tosin tiedä, olisiko työnantaja tätä edes halunnut, mutta organisaatiomuutosten takia minulle avautui mahdollisuus nykyiseen paikkaani, Forss vastaa.

Tutkinnanjohtaja esiintyy pitkälti julkisuudessa silloin, kun hän kommentoi vastuullaan olevaa tutkintaa. Tätä Forss kertoo tehneensä, mutta ero nettipoliisin tehtävään on suuri: tuolloin Forssin tehtävään kuului olla näkyvästi esillä.

-Muutos näkyvyydessä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että toimenkuvani on nyt erilainen.

Nettipoliisityö muuttunut

Helsingin poliisilaitoksen yhteyteen sijoitettu valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä selvittää pääsääntöisesti internetissä tapahtuvia solvaavia kirjoituksia ja julkaisuja, joiden katsotaan täyttävän rikoksen tunnusmerkistön.

Käytännössä rikokset voivat olla esimerkiksi kiihottamista kansanryhmää vastaan, kunnianloukkausta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. Ryhmän toiminta käynnistyi maaliskuussa.

Aikanaan nettikeskustelua valvoivat niin sanotut nettipoliisit, mutta joidenkin poliisien tehtävään kuului myös päivitysten tekeminen omasta työstään. Poliisipäällikkö Aapion mukaan nettipoliisien työtä on ajan myötä muutettu, ja heidän tehtäviään on siirretty poliisin johtokeskusten alaisuuteen.

Siellä poliisit muun muassa osallistuvat sosiaalisen median keskusteluun ja puuttuvat, jos he havaitsevat valeuutisia.

-Ennalta ehkäisevässä toiminnassa meillä on vielä poliiseja, jotka toimivat omalla kuvallaan Twitterissä, sanoo Aapio.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti