Uutiset

Missä Trump ja Putin tapaavat? Asiantuntija vertailee Helsinkiä ja Wieniä: "Suomessa tapaaminen järjestyisi nopeammin"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamispaikka ja -aika julkistetaan torstaina. Tähän mennessä julkisuudessa ovat olleet vaihtoehtoina kaksi kaupunkia: Helsinki ja Wien.

Mika Aaltola ulkopoliittisesta instituutista vertaa Helsinkiä ja Wieniä.

-Kummallakin on hyvät perinteet tällaisten kokousten järjestämisestä. Siinä suhteessa tämä on kahden hyvän paikan välinen kilpailu, hän sanoo.

Nopeus on valttia

Aaltolan mukaan ykkösasia on se, miten maa kykenee nopeassa aikataulussa järjestämään kokouksen ja viemään sen turvallisesti läpi niin, että päähuomio kiinnittyy itse tapaamiseen.

-Helsingillä kokouksen järjestäjänä on tässä etulyöntiasema, Aaltola toteaa.

Kokous vaatisi Aaltolan mukaan viikkojen tai jopa kuukausien valmistelun.

-Tässä Helsinki on Wieniä edellä. Suomessa tapaaminen voitaisiin järjestää nopeammalla aikataululla.

Molemmat johtajat janoavat huomiota

Sekä Trump että Putin haluavat Aaltolan mukaan maksimaalisen huomion osakseen. Siksi molemmat toivovat mahdollisimman rauhallista paikkaa kokoukselle. Mitä rauhallisemmassa paikassa kokous on, sitä enemmän johtajat saavat huomiota itse tapaamiselle.

-Suomi on turvallinen ja sääntöjä noudattava paikka, jossa ei tapahdu esimerkiksi mitään suuria mielenosoituksia tai muita kokousta häiritseviä asioita.

Aaltola pitää hyvänä esimerkkinä Trumpin toiminnasta hänen vierailuaan Isoon-Britanniaan, jota odotettiin yli vuosi.

-Lontoossa olisi helposti tiedossa erilaisia levottomuuksia, jotka eivät antaisi Trumpille niin hyvää mahdollisuutta tilaisuuden käsikirjoittamiseen kuin jokin rauhallisempi paikka.

Siispä Trump ei tälläkään kertaa välttämättä halua suurkaupunkiin.

-Jos vertailee Helsinkiä ja Wieniä, niin Helsinki on ehkä otollisempi kuin Wien, Aaltola arvioi.

Suomi vahvoilla kilpailussa

Suomessa tapasivat viimeksi kummankin suurvallan puolustusvoimien komentajat, mikä varmasti näyttäytyy Suomen eduksi tämänkin kokouksen paikkaa miettiessä.

-Veikkaisin kyllä, että Suomi on vahvoilla tässä kilpailussa.

Aaltola vertaa kokousta edelliseen spektaakkelikokoukseen Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan, Kim Jong-unin välillä Singaporessa.

-Singapore paikkana kertoo, minkälaisiin asioihin kokouspaikan valinnassa kiinnitetään huomiota. Halutaan, että kokous itsessään on keskipisteenä, ja että se voidaan järjestää turvallisesti, Aaltola sanoo.

Mitä Wienissä sitten on sellaista, mitä Helsingissä ei?

-Wien on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön pääpaikka. Siellä on paljon kansainvälisiä instituutioita, joita Helsingissä ei ole, mutta en näkisi tällä olevan suurta merkitystä.

Sekä Suomen että Itävallan suhteet molempiin suurvaltoihin ovat hyvät.

-Maa, joka on hoitanut hyvin suhteensa neuvotteleviin osapuoliin, tulee varmasti ensimmäisenä mieleen kokouspaikkaa miettiessä. Suomi on hoitanut hyvin suhteensa Moskovaan ja Washingtoniin. Siitä kertoo muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen sopimus puolustusyhteistyöstä, Aaltola kertoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic