Uutiset

"Mitä ihmettä USA:ssa tapahtuu?" – Yhdysvaltojen päätös vetäytyä YK:n ihmisoikeusneuvostosta herättää hämmennystä

Yhdysvaltojen päätös irtaantua YK:n ihmisoikeusneuvostosta on herättänyt kummastusta myös Suomessa.

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley ilmoitti Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä, että Yhdysvallat päättää vetäytyä vuonna 2006 perustetusta ihmisoikeusneuvostosta. Hän piti tiedotustilaisuuden yhdessä ulkoministeri Mike Pompeon kanssa.

Keskiviikkoaamuun mennessä monet poliitikot ottivat Yhdysvaltojen päätökseen kantaa yhteisöpalvelu Twitterissä.

-Surullista USA:n kehityssuuntaa, kuvaili kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho.

Yhdysvaltojen päätöstä osattiin odottaa varsinkin, kun jo muutama tunti ennen julkistusta useat mediat kirjoittivat erkaantumispäätöksestä. Maa on jo aiemmin presidentti Donald Trumpin aikana ilmoittanut eroamissuunnitteluistaan, jos neuvosto ei uudistu Yhdysvaltojen toiveiden suuntaisesti.

Jo tiistai-iltaisten uutisten jälkeen USA:n aikeita ihmeteltiin, varsinkin kun viime päivinä julkisuudessa on käsitelty sitä, miten Yhdysvaltoihin Väli-Amerikasta saapuvia siirtolaislapsia on eroteltu vanhemmistaan.

-Mitä ihmettä USA:ssa tapahtuu? kysyi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen Twitterissä.

Uutiskanava CNN:n mukaan YK:n pääsihteeri António
Guterres olisi toivonut Yhdysvaltojen jatkavan osana neuvostoa. Yhdysvallat on saanut kritiikkiä myös ihmisoikeusjärjestöiltä päätöksensä vuoksi.

Vetäytymisen syynä Israel

Keskiviikon yönä vastaisessa puheessaan Haley ilmoitti suurimmaksi syyksi neuvoston suhtautumisen Yhdysvaltojen liittolaista Israelia kohtaan, mitä Haley kuvaili ”kroonisesti puolueelliseksi”.

-Haluan tehdä täysin selväksi, ettei tämä askel tarkoita vetäytymistä ihmisoikeussitoumuksistamme, Haley lisäsi.

Haley totesi puheessaan myös, että neuvoston kokoonpano heikentää sen mahdollisuutta puuttua ihmisoikeusloukkauksiin. Hän nosti esiin esimerkkivaltiona Kongon demokraattisen tasavallan, joka on parhaillaan neuvoston jäsenenä.

-Kongon demokraattisella tasavallalla arvellaan laajasti olevan yksi maailman huonoimmista historioista ihmisoikeuksien suhteen, Haley kirjoitti.

Lisäksi hän nosti esiin Venezuelan, Kuuban ja Kiinan jäsenyydet neuvostossa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kirjoitti Twitterissä keskiviikkoaamuna samoista teemoista, joita Haley nosti esiin. Essayah totesi, että neuvosto ”syö koko tärkeän järjestön uskottavuutta.”

-Ihmisoikeuksistaan tunnetut maat sorvaavat tuomitsevia päätöslauselmia yhdestä maasta #Israel, Essayah kirjoitti.

YK:n ihmisoikeusneuvostossa oli 47 valtiota ennen Yhdysvaltojen irtautumispäätöstä. Valtiot valitaan neuvostoon äänestyksellä ja kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Yhdysvaltojen tämänhetkinen kausi olisi muuten päättynyt 2019.

Suomi ei tällä hetkellä ole neuvoston jäsen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic