Uutiset

Mitä Iowassa oikein tapahtuu? Demokraattien esivaaleissa kaaos, viivästyksiä ja jopa hakkerointiepäily

Vaaleista odotettiin päänavausta taistelussa presidentti Trumpin uudelleenvalintaa vastaan. Nyt tuloksien varmistumisesta ei ole vuorokautta tarkempaa arviota.
Bernie Sandersia on pidetty yhtenä Iowan esivaalien voittajasuosikkina. Kuva: CRAIG LASSIG
Bernie Sandersia on pidetty yhtenä Iowan esivaalien voittajasuosikkina. Kuva: CRAIG LASSIG

Demokraattien ensimmäinen presidenttikisan esivaali on ollut varsinainen katastrofi. Iowan osavaltiossa pidettyjen vaalien tulos on viivästynyt tunti toisensa jälkeen ääntenlaskussa ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi.

Iowan esivaali on ensimmäinen, jossa demokraatit valitsevat Donald Trumpin haastavaa ehdokastaan ensi marraskuun presidentinvaaliin.

Vaalihuoneistojen sulkeuduttua vaalivirkailijat ilmoittivat ääntenlaskussa tarvittavista laaduntarkistuksista ja epäselvyyksistä, eikä toistaiseksi ole mitään tietoa siitä, milloin tulokset varmistuvat – paitsi että se tapahtuu todennäköisesti tiistain aikana.

Ääntenlaskennan epäselvyyksien lisäksi ongelmia on ollut tulosten raportoinnissa puolueen sisällä.

Iowan demokraattipuolueen mukaan tiedonkulkuun tarkoitettu sovellus kaatui, kuten teki myös varajärjestelmä. Puolue piti asian vuoksi kampanjaryhmille kriisikokouksen.

Jossakin vaiheessa esille tuli myös epäily järjestelmän hakkeroinnista, mikä kuitenkin myöhemmin todettiin perättömäksi.

Ehdokkaat esiintyneet vaihtelevasti voitokkaina

Vaaleista on odotettu merkittävää päänavausta demokraattien taistelulle Trumpin uusintavoittoa vastaan.Iowassa kärkiehdokkaita ovat gallupien mukaan senaattori Bernie Sanders ja entinen varapresidentti Joe Biden.

Epäselvän tilanteen vuoksi useampikin ehdokas on jo ehtinyt puhua voittoisasti kannattajilleen.

Sanders sanoi uskovansa, että hänen kampanjallaan on mennyt Iowan äänestyksessä erittäin hyvin. Pete Buttgieg piti niin ikään tulostaan ”kaikkien merkkien perusteella” voitokkaana.

– Emme tiedä kaikkia tuloksia, mutta siihen mennessä kun kaikki on sanottu ja tehty, Iowa, olet järisyttänyt kansakuntaa, uutiskanava CNN:n siteeraama Buttgieg julisti.

Biden puolestaan kehotti Iowan demokraattipuoluetta varmistamaan, että kun tulokset julkistetaan, ne ovat myös oikeat.

Sataako sotku Trumpin laariin?

Republikaanit ovat puolestaan tarttuneet tilaisuuteen ja hyökänneet voimakkaasti demokraatteja vastaan.

– He eivät pysty edes hoitamaan esivaaleja ja haluavat johtaa hallitusta. Ei kiitos, tviittasi Trumpin vaalikampanjaa johtava Brad Parscale.

Suomessa ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että demokraattien vaalisotku koituu Trumpin hyödyksi.

– Demokraatit mokasivat, kun ei saada tiettyyn aikaan tuloksia ja ihmiset menevät nukkumaan, hän toteaa Ilta-Sanomille.

Uusimmat

Fingerpori

comic