Uutiset

Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa selvittää, miten lapset ja nuoret kotiutuvat lastensuojelun sijaishuollon jälkeen.
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän selvittämään lasten ja nuorten jälkihuoltoa sen jälkeen kun he ovat olleet lastensuojelun sijaishuollossa. Kuva: Jaana Mattila

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän selvittämään, miten lasten tai nuorten jälkihuoltoa voisi uudistaa. Jälkihuolto järjestetään lastensuojelun sijaishuollon päättymisen jälkeen.

Kunnan velvollisuus järjestää jälkihuoltoa päättyy viimeistään silloin, kun nuori täyttää 21 vuotta.

– Nuorten voimavarojen ja yhteiskunnan resurssien kannalta on tärkeää, että nämä nuoret saavat entistä paremman tuen. Tällä hetkellä liian moni syrjäytyy itsenäistymisvaiheessa ja tähän haluamme puuttua, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ministeriön tiedotteessa tiistaina.

Jälkihuollon tarkoituksena on helpottaa lapsen tai nuoren kotiutumista sijaishuollosta tai helpottaa nuoren itsenäistymistä.

Ministeriön työryhmän tehtävänä on selvittää, millainen jälkihuolto vahvistaa riittävästi nuorten toimintakykyä ja itsenäisyyttä, tukee opiskelua ja työelämään siirtymistä sekä vähentää huono-osaisuutta.

Lastensuojelun jälkihuollosta säädetään lastensuojelulaissa. Aikuisikään ehtineiden nuorten palvelut ja tukitoimet muodostuvat kuitenkin suureksi osaksi muun lainsäädännön perusteella. Keskeisiksi asioiksi nousevat muun muassa koulutus, työelämään siirtyminen, asuminen ja taloudellinen toimeentulo.

Työryhmän toimikausi kestää kolme kuukautta. Ryhmän puheenjohtajana toimii professori Juho Saari.

Uusimmat

Fingerpori

comic