Uutiset

Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla?

Britannian parlamentin alahuone äänestää tai ei äänestä erosopimuksesta maanantaina, asiasta päättää puhemies John Bercow.
Mielenosoittajan kyltissä lukee: "Kukaan ei äänestänyt kansallisen itsemurhan puolesta" brittien protestoidessa brexit-asiassa lauantaina Lontoossa. Mielenosoittajat vaativat uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta. Kuva: VICKIE FLORES
Mielenosoittajan kyltissä lukee: "Kukaan ei äänestänyt kansallisen itsemurhan puolesta" brittien protestoidessa brexit-asiassa lauantaina Lontoossa. Mielenosoittajat vaativat uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta. Kuva: VICKIE FLORES

Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää jälleen maanantaina saada brexit-sopimuksensa hyväksytyksi parlamentissa. Lauantaina parlamentaarikot päättivät viivyttää sopimuksen hyväksymistä. Johnson on päättänyt tavalla tai toisella saada Britannian EU-eron toteutumaan 31. lokakuuta.

Lauantaina Johnson oli pakotettu lähettämään kirje EU:lle, jossa haettiin lisäaikaa lokakuun lopun takarajalle. Hän kuitenkin lähetti myös toisen kirjeen, jossa hän perusteli, miksi lisäaikaa ei pitäisi myöntää.

Tällä hetkellä ei ole selvää, miten ja milloin syvästi jakautunut Britannia eroaa unionista 40 vuotta siihen liittymisensä jälkeen.

Seuraavassa on mitä voi tapahtua seuraavaksi:

Maanantai

Parlamentin alahuone väittelee ja mahdollisesti äänestää Johnsonin neuvottelemasta sopimuksesta. Puhemies John Bercow saattaa kuitenkin päättää, että samaa asiaa ei voi ottaa parlamentissa esille toistamiseen. Hän antaa asiasta lausunnon kello 17.30 Suomen aikaa.

Skotlannin korkein oikeus päättää maanantaina, pakotetaanko Johnson noudattamaan niin sanottua Bennin asiakirjaa. Kyse on laista, joka pakotti hänet kirjoittamaan Brysseliin ja pyytämään lisäaikaa brexit-prosessille.

Opposition lainlaatijoiden mukaan Johnson rikkoi lupaustaan kirjoittamalla Brysseliin kaksi kirjettä. Brexitin vastustajat ilmoittivat kuitenkin sunnuntaina pyytävänsä tuomioistuinta viivyttämään päätöksen tekemistä asiasta. He haluavat, että oikeustapauksen sijaan keskityttäisiin nyt siihen, mitä tapahtuu Brysselissä.

Tiistai

Johnson sanoi lauantaina parlamentille, että ”ensi viikolla hallitus esittää lakeja, joita tarvitaan EU:sta lähtemiseen uuden sopimuksen kanssa 31. lokakuuta”. Asia tulee parlamentin käsittelyyn tiistaina.

Ympäristöministeri Michael Gove sanoi sunnuntaina, että hallitus yrittää saada lait parlamentissa läpi jotta brexit saataisiin toteutumaan 31. lokakuuta. Gove ja ulkoministeri Dominic Raab uskovat, että hallituksella on enemmistö sopimuksen saamiseksi läpi parlamentissa.

Sopimuksen taakse uskotaan menevän myös useimman niistä 21 entisestä konservatiiviedustajasta, jotka erotettiin puolueesta sen jälkeen kun nämä olivat yrittäneet estää sopimuksettoman brexitin.

EU:n vastaus viivytyspyyntöön

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi lauantaina saaneensa pyynnön brexitin viivyttämisestä. Hän sanoi aikovansa neuvotella asiasta EU-johtajien kanssa.

Sunnuntaina EU-diplomaatit sanoivat EU:n tarvitsevan aikaa päättääkseen viivyttämisestä. Erään senioridiplomaatin mukaan EU odottaa selvennystä asiaan viikon loppuun mennessä.

Goven mukaan EU ”odottaa, mitä parlamentti tekee nyt”.

Vaalit?

Sekä hallituksen konservatiivit että pääoppositiopuolue Labour sanovat haluavansa uudet vaalit. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei kuitenkaan halua sopia vaaleista, ennen kuin on varmaa, että sopimukseton brexit on pois pelistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic