Uutiset

''Mitä tapahtuu seuraavaksi? Presidentin juhlalliset virkaanastujaiset eduskunnassa jo ensi torstaina

Presidentinvaalit ratkesivat sunnuntaina nykyisen presidentin, kansanliikkeen ehdokkaan Sauli Niinistön voittoon. Hän jatkaa presidenttinä toisen kuusivuotiskauden.

Helsingin vaalipiirilautakunta vahvistaa vaalin tuloksen tiistaina 30. tammikuuta kello 10:n jälkeen.

Sen jälkeen oikeusministeriö toteaa, ettei toista vaalia järjestetä, koska yksi ehdokas sai ensimmäisessä vaalissa yli puolet annetuista äänistä.

Niinistö aloittaa toisen toimikautensa presidenttinä jo helmikuun ensimmäisenä päivänä. Silloin eduskunnassa järjestetään virkaanastujaiset.

Niinistö antaa silloin eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen: ”Minä Sauli Väinämö Niinistö, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”

Sen jälkeen eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) esittää eduskunnan tervehdyksen presidentille. Sitä seuraa presidentin puhe eduskunnalle, eli virkaanastujaispuhe.

Poistuessaan eduskunnasta presidentti Niinistö tarkastaa kunniakomppanian eduskunnan edessä.

Tämän jälkeen presidentti siirtyy Presidentinlinnaan. Sen parvekkeelta presidentti Niinistö ja todennäköisesti myös rouva Jenni Haukio tervehtivät yleisöä.

Presidentinlinnassa Niinistöä onnittelevat ensin suurlähettiläät. Sitten vuorossa ovat hallitus ja valtionhallinnon ylin johto. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää puheen tasavallan presidentille, joka vastaa siihen.

Niinistöä ei voida enää tämän toisen kuusivuotiskauden jälkeen valita presidentiksi kolmanneksi peräkkäiseksi kaudeksi. Hän avaa vuoden 2018 valtiopäivät eduskunnassa 6. helmikuuta.

Presidenttiehdokkaan asettaneiden on tehtävä Valtiontalouden tarkastusvirastolle ilmoitus vaalirahoituksesta kahden kuukauden kuluessa vaalituloksen vahvistamisesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic