Uutiset

Mitä tarkoitatte, kun vaaditte koko suojelupoliisia parlamentaariseen valvontaan, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne?

Sosialidemokraatit asettivat tiistaina eduskunnassa tiedustelulakien hyväksymisen ehdoksi sen, että suojelupoliisi kokonaisuudessaan tulee parlamentaarisen eli eduskunnan suorittaman valvonnan piiriin.

Tiedustelulakiesitysten mukaan eduskuntaan perustettava uusi tiedusteluvalvontavaliokunta alkaa parlamentaarisesti valvoa supon tiedustelutoimintaa. Tiedustelusta tulee supon päätehtävä, eikä se enää suorita rikostutkintaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, mikä osa Supon toiminnasta on sitä, jonka te tiedustelutoiminnan lisäksi haluatte parlamentaariseen valvontaan?

-Haluamme varmistaa, että tiedustelutoiminnan eli tiedon hankinnan lisäksi myös tiedon käyttö tulee valvotuksi.

Millaisia epäilyjä voisi jäädä, jos supon tiedustelutoiminnallaan saaman tiedon käyttö ei olisi parlamentaarisessa valvonnassa?

-Siitä voi kehitellä vaikka millaisia teorioita. Me haluamme, että kun kansalaisen yksityisen viestin salaisuuteen puututaan, niin pitää olla varmistettu myös parlamentaarisella valvonnalla, että homma pysyy hanskassa ja kaikissa tilanteissa mennään sen mukaan, mitä on eduskunnassa tarkoitettu.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi uskovansa, ettei sdp:n esittämän huolen huomioiminen jää eduskunnasta kiinni. Tarkoittaako tämä sitä, että myös tiedustelutiedon käyttö supossa tulee parlamentaariseen valvontaan?

-Näin minä sen ymmärsin ja toivon, että ymmärsin oikein.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti