Uutiset

Mitä yöllä on tapahtunut? - Katso uutiskooste

Kuva vuoden 2017 penkkariajelusta Forssassa. Kuva: Seppo Pessinen

Tänään selviää, miten tiedustelulakipaketin kanssa edetään

Eduskunnan puhemiesneuvosto päättää tänään, millaisin askelin tiedustelulakipakettia viedään eteenpäin.
Päätöksenteon pohjaksi eduskunnan kanslian virkamiehet antavat tänään selvityksensä siitä, onko siviilitiedustelulakiesitystä koskevassa hallintovaliokunnan mietinnössä otettu riittävästi huomioon ongelmia, joita perustuslakivaliokunta on nostanut esiin.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi keskiviikkona, että puhemiesneuvosto päättää raportin saatuaan, miten lakiesityksen kanssa edetään. Tarvittaessa perustuslakivaliokunnalta pyydetään uusi lausunto.

Sote-lausunnon sorvaus jatkuu perustuslakivaliokunnassa

Eduskunnassa perustuslakivaliokunta jatkaa tänään lausuntonsa tekemistä sosiaali- ja terveyspalveluja sekä maakuntia koskevista lakiesityksistä. Valiokunnan kokous alkaa kello 9.

Sote- ja maakuntalakipaketin valmistelu ei pääse etenemään ennen kuin perustuslakivaliokunta antaa siitä lausuntonsa.
Perustuslakivaliokunnassa istuva keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen sanoi keskiviikkona toivovansa, että lausunto valmistuu tällä viikolla.

Kohta sataa karamelleja – abiturientit ajavat rekoilla eri puolilla Suomea penkkaripäivänä

Lukionsa tänä keväänä päättävät abiturientit viettävät tänään penkinpainajaisia. Monilla lukiopaikkakunnilla penkkariajelu on osa juhlintaa.
Penkkariautot on yleensä koristeltu mielikuvituksellisin banderollein, ja katsojat ovat perinteisesti saaneet nauttia abiturienttien tarjoamasta karkkisateesta.

Penkkarijuhlinnan jälkeen abeilla alkaa lukuloma ylioppilaskirjoituksia varten. Kevään ylioppilaskirjoitusten kirjalliset kokeet alkavat maaliskuun puolivälissä äidinkielen lukutaidon kokeella.

Ystäviä ja sydänkäpysiä muistetaan tänään rakkauspakkauksin

Tänään vietetään ystävänpäivää. Perinteisiin ystävänpäivämenoihin on kuulunut ystävien ja rakkaiden muistaminen lämminhenkisin korttitervehdyksin, kukin tai pienin lahjoin.

Kalenteriin ystävänpäivä pääsi vuonna 1987 Suomen Punaisen Ristin ehdotuksesta. Alun perin suomalaisperinteessä korostuivat ystävät ja kaverit, mutta hiljalleen päivästä on tullut yhä enemmän myös pariskuntien juhlapäivä.

Muualla maailmassa ystävänpäivä on tunnettu juhlapäivänä kauemminkin. Esimerkiksi Englannissa Pyhän Valentinuksen muistopäivä on ollut virallinen juhlapäivä vuodesta 1537.

Kulttuurirahasto myönsi tukea peleille, lääketieteelliselle tutkimukselle ja hoitolaitosten tapahtumiin

Suomen Kulttuurirahasto tukee tiedettä ja taidetta tänä vuonna 39 miljoonalla eurolla. Summasta se jakaa 26 miljoonaa euroa keskusrahastostaan, ja näiden apurahojen saajat julkaistiin tänään.

Maakuntarahastojen apurahat eli 13 miljoonaa euroa jaetaan myöhemmin keväällä.

Erityisen rahoituksen kulttuurirahasto jakaa perimälääketieteen ja täsmälääketieteen kliiniseen tutkimukseen.
Peliteollisuudelle oli ensi kertaa osoitettu oma kiintiönsä apurahoista, ja tukea sai kaikkiaan kahdeksan hakijaa. Apurahaa saivat myös hankkeet, jotka pyrkivät lisäämään hoitolaitoksissa olevien ihmisten elämänlaatua taiteen keinoin.

EU lisää Saudi-Arabian rahanpesun mustalle listalle

EU aikoo lisätä Saudi-Arabian ja yksitoista maata rahanpesun mustalle listalleen. Listalla on maita, jotka eivät EU:n mielestä valvo tarpeeksi rahanpesua ja terrorismin rahoittamista.

Saudi-Arabia ilmoitti tuoreeltaan pitävänsä EU:n päätöstä harmillisena. Maa kertoo toteuttaneensa monia toimia tilanteen parantamiseksi.
EU-komission ehdotuksessa listalle lisättäisiin myös muun muassa Nigeria, Panama ja Libya. Mustalta listalta pääsee puolestaan viisi maata, jonka jälkeen lista käsittää yhteensä 23 maata.

EU-maiden on vielä hyväksyttävä päivitetty lista. (Lähde: AFP)

USA:n edustajainhuone kannattaa tuen vetämistä Saudi-Arabian toimilta Jemenissä

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone on äänestänyt sen puolesta, että Yhdysvallat lopettaa Saudi-Arabian toimien tukemisen Jemenissä. Edustajainhuone päätti asiasta äänin 248–177.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat pitkäaikaisia liittolaisia, ja Saudi-Arabian johtama liittouma tukee Jemenin sodassa maan hallitusta.
Asia menee seuraavaksi senaatin käsittelyyn. Jos hanke etenee presidentille asti, hänen on mahdollista pysäyttää se veto-oikeudellaan.
YK on luonnehtinut Jemenin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. (Lähde: AFP)

Yli 10 kuollut ja 30 loukkaantunut bussionnettomuudessa Pohjois-Makedoniassa

Pohjois-Makedoniassa ainakin 13 ihmistä on kuollut ja yli 30 loukkaantunut bussionnettomuudessa, kertoo maan terveysministeri. Kuolonuhrien määrä saattaa vielä nousta, sillä osa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa.

Onnettomuus sattui keskiviikkona parinkymmenen kilometrin päässä pääkaupunki Skopjesta. Paikallisen syyttäjän mukaan bussi ajoi moottoritiellä vastaan tulevien kaistojen yli, ajautui pois tieltä ja kääntyi ympäri. Syyttäjä on aloittanut turmasta tutkinnan. (Lähde: AFP)

Liittovaltion tuomari katsoo Trumpin ex-kampanjapäällikön valehdelleen Venäjä-tutkinnassa

Yhdysvaltain presidentin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort saattaa saada paljon odotettua pidemmän vankeustuomion. Liittovaltion syyttäjän mukaan Manafort on valehdellut tarkoituksella niin sanotussa Venäjä-tutkinnassa. Valehtelu rikkoo sopimuksen, joka olisi lieventänyt Manafortin saamaa aiempaa tuomiota.

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamassa Venäjä-tutkinnassa selvitetään, tekikö Donald Trumpin kampanja lainvastaista yhteistyötä Venäjän kanssa auttaakseen Trumpin vaalivoittoon vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Erikoissyyttäjän tiimin jäsenet ja asiaa tuntevat analyytikot ovat arvioineet, että Manafort on saattanut valehdella Venäjä-tutkinnassa suojellakseen Trumpia ja siinä toivossa, että presidentti armahtaa hänet. (Lähde: AFP)

Real kukisti Ajaxin vieraskentällä

Jalkapallon Mestarien liigan hallitseva mestari Real Madrid otti ison askeleen kohti puolivälieriä voittamalla Ajaxin vieraissa 2–1 neljännesvälierien avausosassa.
Ajax onnistui maalinteossa ensimmäisen puoliajan lopulla, mutta Nicolas Tagliaficon puskema maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen, kun Dusan Tadicin todettiin olleen paitsiossa.
Toisella puoliajalla Karim Benzema vei Realin johtoon. Hadim Ziyech tasoitti, mutta Marco Asensio teki vieraiden voittomaalin 87. minuutilla.
Illan toisessa neljännesvälierässä Tottenham jyräsi Saksan Bundesliigaa johtavan Borussia Dortmundin 3–0 kolmella toisen puoliajan maalilla.

Pukin Norwichille vuoden ensimmäinen liigatappio – Leeds painui ohi sarjakärkeen

Suomen maajoukkuekärki Teemu Pukin seura Norwich kärsi tämän vuoden ensimmäisen tappionsa jalkapallon Englannin liigan mestaruussarjassa, kun Preston kukisti vierailijansa 3–1. Pukki viimeisteli kauden 21. liigamaalinsa ottelun loppuvaiheissa, venyttäen peräkkäisten pelien maaliputkensa jo viiteen.

Norwich menetti paikkansa sarjan kärjessä, sillä Swansean kukistanut Leeds nousi pisteellä ohi.

Norwichin edellinen liigatappio oli joulukuun lopulta, huimien vaiheiden jälkeen tullut 3–4-takaisku Derbylle.
Lisäajan kolmannella minuutilla lohdutusmaalin tehnyt Pukki on sarjan maalintekijätilastossa toisena, yhden osuman Sheffield Unitedin Billy Sharpia perässä.

Uusimmat

Fingerpori

comic