Lounais-Häme Uutiset

Miten ennusteet vuodelle 2018 toteutuivat? Olisi pitänyt kilauttaa kaverille tai kysyä yleisöltä, kolumnisti huokaa

Tarkemmin tulevaisuuteen näki valtakunnan ykkösvauvan kaima, runoilija Aaro Hellaakoski jo vuonna 1928.
Elokuussa 70 vuotta täyttänyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö julkaisi hellyttävän kiitoskuvan Facebookissa. Kuva: Kuvakaappaus Sauli Niinistön Facebook-sivulta

 

 

Kirjoitin vuosi sitten joukon ennusteita vuodelle 2018. Nyt pitää tarkistaa, miten ennusteet toteutuivat.

Arvelin, että Sauli Niinistö valitaan toiselle kaudelle ensimmäisellä kierroksella ja että hänestä tulee vaalien jälkeen poikalapsen isä. Niinhän se meni: kaksi oikein.

Pojan nimen veikkaaminen sujahti sen sijaan ohariksi, koska vaihtoehtoja oli enemmän kuin kaksi. Niitä oli ainakin 500.

Poikaa ei kastettu äidinpuoleisen isoisoisänsä mukaan Toivoksi vaan runoilija Aaro Hellaakosken (1893–1952) kaimaksi: ”Isä kynsi korvallistaan, että mikä tuon lienee tuonutkaan, tähän aivan talven niskaan – tuo tulokas laatii uudet lait ja entiset syrjään viskaa.”

Sitaatti on runosta Tyranni vuodelta 1928.

 

Politiikan ennusteet natsasivat

Euroviisuissa Suomen Saara Aalto lauloi itsensä finaaliin kuten oletin. Voittoa ei kuitenkaan vienyt ykköseksi sijoittamani Ruotsi. Sen vei Israel.

Politiikan puolelta nappasin täyden potin.

Aavisteluitteni mukaisesti lokakuussa ei pidetty maakuntavaaleja eikä sotea saatu toimeenpanokuntoon. Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei myöskään romahtanut eikä Donald Trumpia häädetty Valkoisesta talosta.

Urheilussa vain varmat pitivät

Urheilua on vaikeampaa ennustaa. Veikkasin Oulun Kärppien voittavan kiekkoliigan ja HJK:n Veikkausliigan. Ne menivät oikein, mutta mikään muu ei sitten mennytkään.

Superpesiksen vei Joensuun Maila eikä Sotkamon Jymy. Jääkiekon MM-kisoissa leijonat eivät ”jääneet” pronssille vaan hävisivät Sveitsille jo puolivälierissä. Pyeongchangin talviolympialaisista Suomi ei saanut yhtä hopeaa ja yhtä pronssia. Kotiin tuotiin yksi kulta, yksi hopea ja neljä pronssia.

Jalkapallon MM-kisojen oletin ratkeavan Brasilian ja Argentiinan välisessä finaalissa, jonka Argentiina voittaa 2–1. Höpö-höpö. Ranska kukisti loppuottelussa Kroatian 4–2.

Olisi pitänyt kilauttaa kaverille tai kysyä yleisöltä.

 

Sääennuste piti paikkansa

Lopputulos oli 10 oikein ja 6 väärin. Onnistumisaste ei ole kehno, mutta opinko povauksistani muuta kuin että ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen?

Ehkä sen, että ilmassa ja ilmapiirissä leijuvista merkeistä voi sentään vähän päätellä, mistä suunnasta tuulet huomenna puhaltavat, sateet ensi viikolla lankeavat ja heinäsirkkaparvet seuraavana kesänä saapuvat.

Pitkän aikavälin sääennusteeni onnistumista tuuletin maltillisesi. Profetoin vuosi sitten, että ”kesästä 2018 tulee pitkä ja kuuma – on kerta kaikkiaan hellekesän aika”.

 

Miten käy soten ja brexitin?

Entä vuosi 2019? Mitä alkavana vuonna tapahtuu?

Säästä en sano mitään, mutta Suomen pääministeri on joulukuun 2019 lopussa Antti Rinne (sd.) ja Yhdysvaltojen presidentin virkaa hoitaa joku muu kuin Donald Trump.

Ratkaiseva sote-päätös syntyy sittenkin. Sama pätee viime sekunneilla brexit-sopimukseen, kun M värvää tehtävää suorittamaan salaisen agentin 007.

Uusimmat

Fingerpori

comic