Uutiset

Miten Johnsonin brexit-sopimus eroaa Mayn kolmasti hylätystä asiakirjasta?

Britannian pääministeri Boris Johnson (kesk.) keskusteli torstaina EU:n huippukokouksessa Brysselissä muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin (oik.), Unkarin pääministerin Viktor Orbánin (vas.) ja Kyproksen presidentin Nicos Anastasiadesin kanssa. Kuva: OLIVIER HOSLET
Britannian pääministeri Boris Johnson (kesk.) keskusteli torstaina EU:n huippukokouksessa Brysselissä muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin (oik.), Unkarin pääministerin Viktor Orbánin (vas.) ja Kyproksen presidentin Nicos Anastasiadesin kanssa. Kuva: OLIVIER HOSLET

Britannian pääministeri Boris Johnson sai aikaan uuden erosopimuksen EU:n kanssa. Sopimus julkistettiin torstaina.

Miten se eroaa edellisen pääministeri Theresa Mayn sorvaamasta asiakirjasta, jonka Britannian parlamentti hylkäsi kolmesti? Vastaus on, että jonkin verran.

Uusiksi on mennyt Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajaa eli tulevaa EU-ulkorajaa käsittelevä luku. Myös sopimukseen kuuluvaan poliittiseen julistukseen on tehty muutoksia.

Muuten sopimus on käytännössä entisenlainen. Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja The Guardian.

Backstop sai lähteä

Uudessa sopimuksessa ei ole enää kiistanalaista Irlannin backstop-vakuusjärjestelyä, joka olisi pitänyt joko Pohjois-Irlannin tai koko Britannian osana EU:n tulliliittoa niin kauan kuin sitä olisi tarvittu.

Nyt lauantaina Britannian parlamentti pääsee äänestämään mallista, jossa Pohjois-Irlanti pysyy EU:n sisämarkkinoiden säädösten alaisena. Tällöin Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla ei tarvita tarkastuksia tuotteiden standardien ja turvallisuuden vuoksi.

Sen sijaan tarkastuksia tulee muun Britannian ja Pohjois-Irlannin välille.

Uudessa sopimuksessa koko Britannia lähtee EU:n tulliliitosta. Periaatteessa EU:n ulkorajalle Irlannin saarella nousee tulliraja, mutta käytännössä se on kuitenkin Britannian ja Irlannin saaren välillä. Tuotteet tarkastetaan Pohjois-Irlannin ”rajanylityspaikoissa”.

Voi olla, että tullimaksua voi joutua maksamaan joistakin tuotteista, jotka päätyvät sitten Irlantiin, mutta siitä päätetään myöhemmin.

Tavallisten matkustajien laukkuja ei tutkita. Maksut eivät koske myöskään yksityishenkilöiden toisilleen lähettämiä paketteja.

Koska uudessa sopimuksessa Pohjois-Irlannin kohtelu eroaa muusta Britanniasta, Pohjois-Irlannin alueparlamentti Stormont pääsee sanomaan sanottavansa brexit-säännöksiin.

Stormontille ei anneta siihen kuitenkaan mahdollisuutta ennen tammikuuta 2025. Sopimuksen mukaan äänestys voidaan pitää aikaisintaan neljä vuotta siirtymäajan päättymisen jälkeen. Brexit-siirtymäajan on määrä kestää vuoden 2020 loppuun.

Riippuen Stormontin kannasta järjestely voi jatkua määräajoin tai loppua kahden vuoden päästä äänestyksestä.

EU:n arvonlisäveroa maksetaan Pohjois-Irlannissa tuotteista, mutta ei palveluista.

Mikä sopimuksessa ei muuttunut?

Sopimus pitää samana muun muassa Britannian EU-eron siirtymäajan. Sen on määrä kestää vuoden 2020 loppuun. Sinä aikana Britannian ja EU:n on määrä neuvotella tulevasta suhteestaan.

Tuona aikana Britannia noudattaa EU:n säädöksiä ja maksaa EU:n budjettiin, mutta se menettää jäsenyytensä EU:n instituutioissa.

Siirtymäaikaa voidaan pidentää yhdellä tai kahdella vuodella.

Lisäksi Britannian kansalaiset EU:ssa ja EU-kansalaiset Britanniassa säilyttävät oleskelu- ja sosiaaliturvaoikeutensa brexitin jälkeen. Vapaa liikkuvuus on voimassa siirtymäajan.

Uusimmat

Fingerpori

comic