Uutiset

Miten kaoottinen Romania selviää EU-puheenjohtajuudesta? Joutuuko Suomi ottamaan ohjat ennen aikojaan?

EU:n korruptoitunein maa aloitti tiistaina puolivuotiskautensa unionin johdossa. Romanian politiikkaa hallitsevat krooninen hallituskriisi, mielenosoitukset, euroskeptisyys ja nationalismi. Maa repeilee ja ryppyilee joka suuntaan.
Penkillä istuja ihmettelee Bukarestin hallituspalatsia, joka on poikkeuksellisesti valaistu Euroopan unionin väreillä ja tunnuksilla. Kuva: ROBERT GHEMENT / EPA

Romania on yksi Euroopan unionin köyhimmistä maista. Korruptiota tarkkailevan kansainvälisen kansalaisjärjestön Transparency Internationalin mukaan se on myös unionin korruptoitunein jäsenvaltio.

Luottamusta eivät paranna maan krooninen hallituskriisi, kasvava nationalismi eikä jatkuva sapelinkalistelu Brysselin kanssa.

Silti Romania aloitti 1. tammikuuta vuoronsa mukaisen puolen vuoden kauden EU:n puheenjohtajamaana. Kerta on ensimmäinen maan kymmenvuotisen jäsenyyden aikana. Heinäkuussa puheenjohtajan nuija siirtyy Suomelle.

Epävakaassa maassa voi sattua mitä vain

Puheenjohtajuudesta voi tulla fiasko. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi saksalaiselle Die Weltille lauantaina antamassaan lehtihaastattelussa, että onnistunut puheenjohtajuus edellyttää kykyä kuunnella muita ja halua jättää omat murheet taka-alalle.

Tässä suhteessa Juncker sanoi epäilevänsä Romanian rahkeita.

Samanlaisia lausuntoja on kuulunut myös Romaniasta. Maan EU-myönteinen presidentti Klaus Iohannis arveli marraskuussa, ettei maa ole valmis puheenjohtajaksi.

– Tämä on suuri kysymysmerkki, mutta ehkä he terästäytyvät, tuumaa vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

– Jos epävakaassa maassa kuitenkin tapahtuu jotain yllättävää, voi olla, että Suomi joutuu ottamaan ohjat ennen aikojaan.

Valtapoliitikoilla useita väärinkäytöksiä

Omia murheita ja epävakautta Romanialla todella riittää. Sen politiikka on esimerkiksi kaaoksen partaalla.

Parlamentin alahuonetta johtaa Romanian sosiaalidemokraattinen voimamies Liviu Dragnea. Hän ei kuitenkaan voi toimia pääministerinä, sillä hänet on tuomittu 3,5 vuodeksi vankeuteen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Pääministeri on marionetiksi luonnehdittu Viorica Dancila.

Hallituksen apupuolueen, liberaalisen ALDE:n puheenjohtajaa Calin Popescu-Tarceanua epäillään puolestaan jättilahjusten vastaanottamisesta itävaltalaiselta yritykseltä.

– Käytännössä valtaa pitää sosiaalidemokraattien klikki, eikä heitä missään tapauksessa voi rinnastaa samannimisiin pohjoismaisiin puolueisiin, Katalin Miklóssy muistuttaa.

– Ryhmä on nationalistinen, EU-kriittinen, epädemokraattinen ja läpeensä korruptoitunut

EU on vihollinen, ei yhteinen perhe

Romania tuntuu repeilevän ja ryppyilevän joka suuntaan.

Unkarin ja Puolan tavoin se pitää EU:ta enemmän vihollisenaan kuin yhteisenä eurooppalaisena perheenä. Hallitus runnoo myös läpi oikeuslaitosuudistusta, joka vahvistaa poliitikkojen otetta tuomareihin ja syyttäjiin sekä heikentää korruptiota tutkivan viraston valtuuksia.

Kaikesta tästä on seurannut laajoja mielenosoituksia.

Paljon isoja asioita puolessa vuodessa

Puolivuotisen puheenjohtajakauden vaikeusastetta lisäävät jaksolle osuvat isot tapahtumat: brexit, europarlamenttivaalit ja seuraavan budjetin käsittely.

Ne vaativat johdonmukaista demokraattista johtajuutta. Sitä Romanian valtapoliitikoilla ei ole edes oman sisäpoliittisen soppansa hämmentämiseen eikä päätöksentekonsa normaaliin pyörittämiseen.

Romanian uhat ja mahdollisuudet

Hallitus saattaa terästäytyä puheenjohtajakauden ajaksi.

Nato on Romaniassa ykkössidosryhmä ja suoja Venäjän uhkaa vastaan. Sen siivellä myös vähätelty EU voi saada maassa uutta arvostusta.

EU:n seuraavan budjetin käsittely saattaa saada unionin mustat lampaat käyttäytymään aikaisempaa kunnollisemmin ja kiltimmin. Kaikki maat haluavat mahdollisimman paljon EU-rahaa itselleen.

Romanian oppositio ottaa puheenjohtajuudesta ja EU-huomiosta todennäköisesti kaiken irti. Mielenosoituksiin mobilisoidaan lisää väkeä.

Presidentti Klaus Iohannis on EU-myönteinen. Hän pääsee kenties valokeilaan paremmin kuin normaalioloissa, joita sosiaalidemokraattiryhmä hallitsee häikäilemättömin ottein.

Lähde: Katalin Miklóssy

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic