Uutiset

Miten tukea vakavasti sairastunutta?

Miten voi parhaiten tukea vakavasti sairastunutta läheistä, syöpätautien dosentti, psykoterapeutti Päivi Hietanen?

-Sairastumiseen liittyy monenlaisia tunteita. On tärkeää olla hienotunteinen: kuunnella silloin, kun sairastunut on valmis puhumaan, mutta ei tehdä asiasta numeroa, kun hän ei ole siihen valmis. Sopeutuminen vie oman aikansa ja kestää usein kuukausia ja joskus jopa vuosia.

-Osoita, että välität ystävästäsi, mutta älä ole tunkeileva. Välillä hän voi haluta puhua sairaudesta ja välillä siitä, mitä parvekekukkia ostetaan. On tärkeä jatkaa myös entisenlaista ystävänä olemista.

Entä kun toinen on voimaton ja heikko?

-Tarjoa silloin käytännön apua. Vie esimerkiksi koiraa ulos tai tuo ruokaa. Tee pieniä, isoja tekoja arjen asioissa.

-Tutkimustenkin mukaan sairastunut arvostaa toiveikkuutta. On tärkeää kestää olla lähellä ja pysyä toiveikkaana olematta falski. Viestitä, että ”kyllä me tästä yhdessä selviämme”.

-Pahinta on alkaa muistella, kuinka jollekin tuttavalle kävi vastaavassa tilanteessa huonosti. On myös äärettömän loukkaavaa, jos lopettaa yhteydenpidon tai alkaa vältellä sairastunutta.

-Eräs ihminen koki erityisen hyväksi, kun ystävät soittivat ja kysyivät, voivatko tulla kahville ja tuoda pullat mukanaan. He ilmoittivat, että jos nyt ei käy, voivat tulla joskus toiste. Oli tuntunut hyvältä, kun ystävät pitivät yhteyttä ja tekivät tilanteen mahdollisimman helpoksi.

-On myös tärkeää edetä sairastuneen perheen ehdoilla eikä mennä ikään kuin väkisin katsomaan toista saadakseen itselleen hyvän omantunnon. Pitää olla kykyä arvioida tilannetta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic