Uutiset

MM-jalkapallon lähetysoikeudet maksavat Ylelle miljoonia euroja

Yle maksaa Fifalle (kansainvälinen jalkapalloliitto) MM-kisojen lähetysoikeudesta miljoonia euroja, mutta selvästi alle kymmenen miljoonaa.

Summat ovat sopimussalaisuuden piiriin kuuluva asia, mutta Ylen urheiluoikeuksista vastaava päällikkö Robert Portman vahvistaa, että jalkapallon MM-kisojen kokonaiskustannus on Ylelle merkittävästi edullisempi kuin helmikuussa Etelä-Koreassa pidettyjen talviolympialaisten.

Tuolloin Portman muotoili, että ”kokonaiskustannus olympialaisista maksaa reilu pari euroa per suomalainen”, mikä tarkoittaa reilua kymmentä miljoonaa euroa.

Jalkapallon MM-kisojen hinta on kuitenkin miljoonia euroja?

-Kyllä.

Yle on hankkinut lähetysoikeudet Fifalta aiemmin yhdessä muiden pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden kanssa.

-Nyt jättäydyimme sen ulkopuolelle, koska hinta olisi sitä kautta noussut liian korkeaksi. Neuvottelimme suoraan Fifan kanssa. Ne olivat minun urani pisimmät neuvottelut.

Ylen lähetysoikeudet koskevat vain vuoden 2018 MM-kisoja sekä vuoden 2019 naisten MM-kisoja. Portman pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa Yle jakaa MM-kisojen lähetysoikeudet jonkun tai joidenkin kaupallisten kanavien kanssa.

-2026 kisoissa ottelumäärä nousee yli 80:nnen. Silloin jaettu malli on mahdollinen.

-Vuoden 2022 MM-kisojen kuvio on vielä auki. Jos silloin pelataan 64 ottelun kisat, kuten nyt, olen toiveikas, että Ylellä on ainakin joku rooli kisojen esittämisessä.

Portman muistuttaa, että Fifa ei tee mediasopimuksia pelkän rahan perusteella.

-Heille on tärkeää myös se, millaisen näkyvyyden mediakumppani pystyy lajille ja tapahtumalle tarjoamaan. Se liittyy myös heidän mainossopimuksiinsa. Toistaiseksi Fifa on ollut hyvin tyytyväinen siihen, miten Yle on lähetysoikeutensa käyttänyt.

Ylen toimitusjohtaja
Lauri Kivinen sanoi joitain vuosia sitten, että urheilun lähetysoikeudet ovat yksi niistä kohteista, mistä yhtiö etsii säästöjä. Näin ei ole kuitenkaan toistaiseksi tapahtunut.

-Budjetti on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla kuin aiemmin, mutta vuosittaista vaihtelua toki on. Parillisina vuosina järjestetään aina olympialaiset ja jalkapallon arvokilpailut, mikä luonnollisesti näkyy lähetysoikeuksiin käytettävissä rahamäärissä.

Merkittävistä tapahtumista Yle on menettänyt jalkapallon Mestareiden liigan sekä jääkiekon MM-kisojen lähetysoikeudet.

-Niiden hinnat ovat nousseet merkittävästi. Yle toimii verorahoilla ja olemme sitoutuneet vastuulliseen rahankäyttöön.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti