Uutiset

Modernan rokotetta aletaan jakaa Yhdysvalloissa – Se ei vaadi niin äärimmäisen kylmää säilytystä kuin Pfizerin rokote ja soveltuu syrjäisten alueiden rokotuksiin paremmin

Yhdysvalloissa koronaan on kuollut jo yli 307 000 ihmistä. Toinen rokote on erittäin hyvä uutinen.
Modernan pääkonttori sijaitsee Norwoodissa, Massachusettsissa Yhdysvalloissa. Kuva: epa08852847
Modernan pääkonttori sijaitsee Norwoodissa, Massachusettsissa Yhdysvalloissa. Kuva: epa08852847

Modernan koronavirusrokote sai toisena rokotteena käyttöluvan Yhdysvaltojen lääketurvallisuudesta vastaavalta liittovaltion virastolta FDA:lta. Aikaisemmin luvan on saanut Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin rokote.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä kuollut koronaan yli 307 000 ihmistä.

Miljoonia annoksia Modernan rokotetta on valmiina ja jakelu aloitetaan tällä viikolla ja ensimmäisenä rokotetaan terveydenhuollon työntekijöitä. Seuraavaksi rokotusvuorossa ovat pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset.

Pfizerin ja BioNTechin rokote perustuu samankaltaiseen teknologiaan kuin Modernan rokote. Niillä on rokotettu Yhdysvalloissa jo tuhansia terveydenhuollon työntekijöitä tällä viikolla laajoissa rokotuksissa ympäri maan.

Yhdysvalloissa ollaankin tyytyväisiä, että nyt koronaa pystytään ehkäisemään jo kahdella rokotteella.

Modernan rokotteella aletaan todennäköisesti rokottaa syrjäisemmillä alueilla ja maaseudulla asuvia ihmisiä. Rokote pitää säilyttää ja kuljettaa jäähtyneenä, mutta se ei vaadi niin äärimmäisen alhaista lämpötilaa säilytykseen kuin Pfizerin ja BioNTechin rokote.

Testeissä havaittu vain pieniä sivuvaikutuksia

Rokotteet on kehitetty todella nopeasti, alle vuodessa siitä, kun Yhdysvalloissa todettiin ensimmäinen koronatapaus. Sitä pidetään tieteellisenä menestyksenä, tosin julkisuudessa on ollut myös epäröintiä.

Rokotteella on ollut kokeissa vain suhteellisen pieniä sivuvaikutuksia kuten kipu ja turvotus rokotusalueella.

BioNTech-yhtiö on neuvotellut USA:n hallituksen kanssa ja valmistautuu jakamaan 5,9 miljoonaa annosta rokotetta tänä viikonloppuna.

Jokainen rokotettava saa kaksi rokotusta. Yhdysvalloissa on arvioitu, että vuoden loppuun mennessä 20 miljoonaa ihmistä on rokotettu ja siihen tarvitaan 40 miljoonaa rokoteannosta.

Uusia rokotteita testausvaiheessa

Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi valittu Joe Biden rokotetaan maanantaina. Bidenin mukaan valoisammat päivät ovat edessä.

Myös vielä istuva presidentti Donald Trump onnitteli Twitterissä, että Modernan rokote on nyt saatavissa. Rokotteet pitää ensin kuljettaa sairaaloihin ja terveysasemille ennen kuin rokotukset alkavat.

Tammikuun loppuun mennessä Moderna on sopinut USA:n hallituksen kanssa tuottavansa 200 miljoonaa rokoteannosta.

Muut koronarokotteet ovat vielä testausvaiheessa kuten yhden rokotuskerran Johnson & Johnsonin rokote ja kaksi rokotuskertaa vaativa lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote.

Hengityssuojia ja turvavälejä tarvitaan edelleen

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä ja koronakuolemat kasvoivat Yhdysvalloissa jyrkästi marraskuun kansallisen juhlapäivän kiitospäivän kokoontumisten seurauksena.

Viranomaiset ovat kiristäneetkin rajoituksia ja sulkeneet palveluita ympäri maan,

Terveysviranomaiset ovat jo varoittaneet joulun ja uuden vuoden juhlinnan seurauksista, jos koronarajoituksia ja suosituksia ei noudateta. Yhdysvaltojen terveydenhuolto on silloin vaarassa ylikuormittua.

Vaikka rokotukset aloitetaankin, pandemian taltuttamiseksi on edelleen ehdottoman tärkeää noudattaa muita suojaohjeita eli käyttää hengityssuojaa ja pitää etäisyyttä toisiin ihmisiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic