Uutiset

Modernan toimitusjohtaja ei usko olemassa olevien rokotteiden tehoavan omikronia vastaan – uusien rokotteiden kehittely aloitettu

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei näe, että omikronin vuoksi jouduttaisiin ainakaan toistaiseksi turvautumaan uusiin koronasulkuihin.
Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta omikronia vastaan. Lehtikuva// AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel pitää epätodennäköisenä, että olemassa olevat koronarokotteet olisivat tehokkaita omikronmuunnosta vastaan. Bancel kertoi Financial Timesin haastattelussa, että tietoja nykyisten rokotteiden tehokkuudesta olisi saatavilla seuraavien kahden viikon aikana, mutta että tutkijat eivät ole olleet optimistisia.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta omikronia vastaan. Bancelin mukaan uuden toimivan rokotteen kehittämisessä kestää luultavasti kuukausia.

Myös lääkeyhtiö Pfizer on aloittanut koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen siltä varalta, että nykyinen rokote ei tehoa varianttia vastaan.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla on arvioinut, että nykyinen rokote antaa kyllä jonkinlaisen suojan, mutta mikäli sen teho on selkeästi heikompi uutta muunnosta vastaan, kehittää yhtiö uuden rokotteen. Bourlan mukaan Pfizer kehitti aikoinaan uuden rokotteen reilussa kolmessa kuukaudessa myös deltavarianttia vastaan, kun rokotteen toimivuudesta variantin kohdalla ei ollut varmuutta. Vanha rokote kuitenkin toimi myös deltan kohdalla.

Bidenin mukaan omikron ei anna aihetta paniikkiin

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan koronaviruksen omikronmuunnos ei anna aihetta paniikkiin. Etelä-Afrikassa alkujaan havaittu virusmuunnos on kylvänyt pelkoa ympäri maailman, ja lukuisat länsimaat ovat muun muassa estäneet maahantulon useista eteläisen Afrikan maista.

Biden ei kuitenkaan näe, että omikronin vuoksi jouduttaisiin ainakaan toistaiseksi turvautumaan uusiin koronasulkuihin tai laajentamaan matkustusrajoituksia.

G7-maiden terveysministerit arvioivat puolestaan maanantaisessa hätäkokouksessaan, että kansainvälistä yhteisöä uhkaavan omikronmuunnoksen vuoksi on ryhdyttävä kiireisesti toimiin.

Maailman terveysjärjestö WHO määritteli maanantaina omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi. Järjestön mukaan seuraukset voivat olla vakavat, jos omikron aiheuttaa uuden tartunta-aallon. WHO kertoi, että suoraan omikronmuunnokseen liittyviä kuolemantapauksia ei kuitenkaan vielä maanantaihin mennessä ollut raportoitu.

Kiina pelkää omikronin hankaloittavan talviolympialaisten järjestämistä

Kiina varoittaa, että koronaviruksen uusi omikronmuunnos tulee vaikeuttamaan Pekingin talviolympialaisten järjestämistä ensi vuonna.

Ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian kertoi virusmuunnoksen aiheuttavan erityisesti ennaltaehkäisyyn ja valvontaan liittyviä haasteita.

Ulkoministeriöstä kuitenkin kiiteltiin Etelä-Afrikan ponnisteluja tarjota ajantasaista tietoa variantista.

Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen arvioi STT:lle muutama päivä sitten, että Pekingin talviolympialaiset voitaisiin järjestää terveysturvallisesti, vaikka koronaviruksen uusi omikronmuunnos aiheuttaa nopealla leviämisellään huolta.

–  Olemme kohta kaksi vuotta harjoitelleet sitä, miten kisat järjestetään terveysturvallisesti, Valtonen muistutti STT:lle paluumatkalla Kansainvälisen olympiakomitean lääketieteellisestä konferenssista.

Kesällä Tokion olympialaisissa tartunnat pysyivät olympiakylässä kurissa, vaikka tuhansia ihmisiä eri puolilta maailmaa kokoontui samaan paikkaan.

Pekingin on määrä järjestää talviolympialaiset ensi helmikuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic