Uutiset

Moderni orjuus on yleisintä Pohjois-Koreassa ja Eritreassa

Pohjois-Koreassa ja Eritreassa on maailman suurin osuus väestöstä orjina, kertoo torstaina julkistettu tutkimus. Tutkimuksessa keskitytään konflikteihin ja hallituksen harjoittamaan sortoon modernin orjuuden muodossa.

Global Slavery Index -tutkimuksen julkaisi ihmisoikeusryhmä Walk Free Foundation. Tutkimuksen mukaan myös keskiafrikkalaisessa Burundissa orjuus on varsin yleistä.

-Kukin näistä kolmesta maasta harjoittaa hallituksen toimesta pakkotyötä, missä hallitus panee omat kansalaiset työskentelemään sen hyväksi, sanoi Fiona David Minderoo Foundationista, joka johti tietojen keräämistä.

Vuonna 2016 orjuudessa eli maailmassa yli 40 miljoonaa ihmistä, arvioivat Walk Free Foundation ja Kansainvälinen työjärjestö ILO.

Yksittäisistä maista eniten orjia oli Intiassa, jossa heitä laskettiin olevan 18,4 miljoonaa. Maan väkiluku on 1,3 miljardia.

Paljon orjia oli myös Kiinassa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Uzbekistanissa. Niissä oli 58 prosenttia kaikista maailman orjista.

Joka kymmenes pohjoiskorealainen

Pohjois-Koreassa peräti joka kymmenes kansalainen, yli 2,6 miljoonaa ihmistä, elää modernissa orjuudessa. Suuri enemmistö heistä on valtion alaisessa pakkotyössä.

Tutkijat haastattelivat 50 Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan loikannutta ihmistä. Nämä kuvasivat pitkiä työtunteja ja epäinhimillisiä olosuhteita, joissa aikuiset ja lapset joutuivat tekemään pakkotyötä ilman palkkaa maataloudessa, rakennuksilla ja tietöissä.

Tutkimustulokset tulivat julki aikana, jolloin Yhdysvallat ja Pohjois-Korea sekä Etelä-Korea neuvottelevat ydinaseiden riisunnasta ja sotilasasioista. Neuvotteluissa ei puututa ihmisoikeuksiin kuten orjuuden olemassaoloon.

-Pommeihin ja ohjuksiin keskitytään voimakkaasti, mutta Pohjois-Korean tragediassa on paljon enemmän kyse vapauden menettämisestä ihmispotentiaalin brutaalin nujertamisen kautta, sanoi Andrew Forrest, Walk Free Foundationin perustaja Washington Postin mukaan.

Tuoreiden arvioiden mukaan Pohjois-Korean pakkotyöleireillä pidetään ”poliittisten rikosten” vuoksi noin 130 000 ihmistä.

Eritreassa asevelvollisuus kestää jopa vuosikymmeniä

Eritreassa maan hallitus syyllistyy raportin mukaan kansalaisten sortoon pitämällä näitä pakkotyössä jopa vuosikymmenten ajan asepalveluksen nimissä. Joka kuukausi Eritreasta pakenee asepalvelusta muualle tuhansia nuoria miehiä. Moni heistä yrittää päästä Eurooppaan.

Myös Burundin hallitus pitää kansalaisiaan pakkotyössä. Human Rights Watch on kertonut sen turvallisuusjoukkojen syyllistyvän murhiin ja ihmisten katoamisiin.

Muita maita joissa moderni orjuus on yleistä ovat Keski-Afrikan tasavalta, Afganistan ja Etelä-Sudan.

”Useimmissa näistä maista on käynnissä konflikti, lakia ei kunnioiteta, ihmisiä joutuu pakenemaan kodeistaan eikä fyysistä turvallisuutta ole”, kertoo raportti.

Raportissa huomautetaan, että monet maat tukevat tietämättään orjuutta muissa maissa tuomalla näistä maista pakkotyöllä tehtyjä tuotteita. Esimerkiksi Yhdysvaltojen on laskettu tuovan tällaisia tuotteita kuten tietokoneita, matkapuhelimia ja vaatteita vuosittain 144 miljardin dollarin edestä.

-Globaali orjuus on sisäänrakennettu globaaliin talouteemme, sanoi Walk Freen toinen perustaja Grace Forrest.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic