Uutiset

Moldovan ensimmäiseksi naispresidentiksi valittu haluaa kitkeä korruptiota ja lähestyä EU:ta, mutta Venäjä-myönteinen parlamentti vei valtaoikeuksia jo ennen virkaanastujaisia

Moldovan ensimmäiseksi naispresidentiksi nouseva Maia Sandu haluaa lähentyä EU:n kanssa, mutta parlamentti nakertaa tämän valtaa. Nyt Sandu vaatii aikaistettuja parlamenttivaaleja.
Moldovan presidentinvaalit voittanut Maia Sandu puhui kannattajilleen sunnuntaina. Kuva: epa08866173
Moldovan presidentinvaalit voittanut Maia Sandu puhui kannattajilleen sunnuntaina. Kuva: epa08866173

Moldovaan valittiin uusi presidentti vain noin kolme viikkoa sitten, mutta valtataistelu vaalit voittaneen Maia Sandun ja maan parlamentin välillä on käynnissä jo ennen virkaanastujaisia.

Entinen maailmanpankin ekonomi, EU-mielinen Sandu päihitti vaaleissa marraskuun puolessa välissä Venäjä-mielisen istuvan presidentin Igor Dodonin. Maan parlamentti ja hallitus ovat yhä Dodonia kannattavan sosialistipuolueen hallussa.

Dodon on syyttänyt länsimaita vaaleihin sekaantumisesta.

Viime viikolla parlamentti hyväksyi lain, jolla päätösvalta tiedustelupalveluihin siirrettiin presidentiltä parlamentille.

– Tämä enemmistö soveltaa lakeja, jotka riisuvat presidentin valtaa, jotta me emme voi taistella korruptiota ja varkaita vastaan, Sandu sanoi kannattajilleen sunnuntaina järjestetyssä mielenosoituksessa.

Nyt Sandun kannattajat, tämän puolue sekä Sandu itse vaativat hallituksen eroa ja aikaistettuja parlamenttivaaleja.

Sandun on määrä astua virkaan 24. joulukuuta.

Ensimmäinen naispresidentti

Maia Sandusta tulee Moldovan ensimmäinen naispresidentti. Korruption kitkeminen on hänen keskeisimpiä vaalilupauksiaan.

Hänellä on edessään tasapainottelu EU:n ja Venäjän välillä, jotka molemmat pyrkivät lisäämään vaikutustaan 3,5 miljoonan asukkaan maassa.

Moldova ja EU solmivat sopimuksen tiiviimmistä kaupallisista ja poliittisista suhteista vuonna 2014. Tämän jälkeen EU on kuitenkin kritisoinut Moldovaa siitä, ettei se ole edistänyt tarpeeksi lupaamiaan uudistuksia.

Sandu haluaisi vahvistaa Moldovan siteitä EU:n kanssa, ja hän on luvannut hankkia enemmän taloudellista tukea EU:lta. Muun muassa Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Donald Tusk ja Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer ovat esittäneet Sandulle tukensa.

Dodonin häviö oli takaisku Venäjälle, joka pelkää erityisesti EU:n jäsenmaan Romanian kasvattavan vaikutustaan Moldovassa. Presidentti Vladimir Putin onnitteli Sandua ja sanoi viestipalvelu Telegramissa toivovansa, että Sandu suhtautuisi Venäjän ja Moldovan välisten suhteiden kehittämiseen rakentavasti.

Venäjä pitää rauhanturvajoukkoja Moldovasta yksipuolisesti itsenäiseksi julistautuneella Transnistrian separatistialueella. Tämän katsotaan olevan tulevaisuudessa ongelma Moldovan mahdollisen EU-jäsenyyden kannalta.

Sandu on ottanut vaalivoittonsa jälkeen sovittelevan sävyn maan venäjänkieliseen vähemmistöön ja Venäjä-myönteisiin äänestäjiin. Esimerkiksi viime torstaina tiedustelupalvelulakiäänestyksen jälkeen järjestetyssä mielenosoituksessa hän puhutteli äänestäjiä venäjäksi.

Sandun vaatimukset Venäjän joukkojen vetämisestä Transnistriasta ovat kuitenkin saaneet Moskovasta varoituksen, jonka mukaan joukkojen vetäminen johtaa ”vakavaan epävakauteen” alueella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic