Uutiset

Mona Lisan hymy toi voiton

Forssa
Valokuvaaja Kati Länsikylä Forssasta voitti Suomen Ammattivalokuvaajien vuosikilpailussa lapsikuvasarjan kuvallaan Prinsessaleikki. Muotokuvasarjassa hän sijoittui kolmanneksi kuvallaan Linda-Lydiasta. Samassa muotokuvasarjassa hän sai kunniamaininnan kuvallaan turvapaikanhakijasta; Asylum seeker.
– Olen tosi iloinen. Minulla oli pieni aavistus, jos jostain saisi jotain, mutta totta kai pelkäsin, ettei mistään ei tule mitään.
Vuosikilpailuun osallistui ennätysmäärä kuvia: 225. Ennakkoarvioinnin pisteytyksen keskiarvo oli myös ennätyksellisen korkea. Kati Länsikylä sai jurytyksessä läpi 10 kuvaa. Hän lähetti kuvia myös ryhmä- ja hääkuvasarjaan.
– Nekin pärjäsivät hyvin, mutta tänä vuonna taso oli tuomareiden mukaan huikean kova. Sellaisilla pisteillä, joilla olisi vaikka viime vuonna saanut ensimmäisen sijan, ei tänä vuonna päässyt edes sijoittumaan.
Lapsikuvasarjan voitto lämmittää erityisesti Katin sydäntä, koska hän kuvaakin eniten lapsia.
Prinsessaleikki-kuvassa huomion kiinnittää kolmevuotiaan tytön arvoituksellinen ilme. Monalisamainen hymynkare on perua pienoisesta jännityksestä, joka karisi osittain tytön äidin ja valokuvaajan höpöttäessä tytölle.
Linda-Lydia on stailattu muotokuva, joka päätyy myös meikanneen ja hiukset laittaneen Studio Polkan Mira Taposen portfolioon.
Kati Länsikylällä oli kuvasarja myös vuosikilpailusarjassa, jossa hän pääsi finaaliin ja ylsi kärjen tuntumaan, ilmeisesti neljänneksi. Viiden kuvan vuosikilpailusarjassa on oltava kuvia vähintään kolmesta eri sarjasta ja kustakin korkeintaan kaksi kuvaa.
Palkitut kuvat ovat nähtävissä Puistolinnassa kahvila Ilossa Länsikylän pienessä valokuvanäyttelyssä, johon hän kuvasi erilaisia ihmisiä Forssasta kuten vaikkapa Munckin Pertin ja turvapaikanhakijan.
– Siellä on tavallaan leikkaus meistä kaikista.
Mininäyttely on esillä 20. maaliskuuta asti.
Muotokuvauksessa Kati Länsikylän yksi valtti on sosiaalisuus, joka auttaa kuvattavia rentoutumaan.
– Pyrin siihen, että siinä on ihminen ihmisenä, en määrätietoisesti pomota, että minä haluan tehdä tällaisen kuvan. Kuva tehdään ihmisen kanssa yhdessä. Se lähtee ihmisestä, mitä me teemme.
Muotokuvauksen lähtökohtana on selvittää, mihin ja millaista kuvaa halutaan.
– Totta kai tekemisestä päävastuu on kuvaajalla, minähän sen teen, mutta kuitenkin kunnioittaen kuvattavan ajatuksia ja ajatusmaailmaa.
– Jotenkin tuntuu, että ihmisten kuuluu sanoa, että minusta tulee aina kamalia kuvia. On ihanaa kuvauksen jälkeen kuulla, kun ihmiset toteavat, että vitsi kun oli kivaa ja tuntuu hyvältä ja kuvat nähdessään, että oikeastiko mä näytän tältä.
Suomen Ammattivalokuvaajat ry on 1919 perustettu maan vanhin ammattivalokuvaajien edunvalvontajärjestö. Sen jäsenten erikoistumisaloja ovat mm. muoto-, tuote-, lehti-, tapahtuma- ja mainoskuvaus. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic