Uutiset

Moni kaupunginjohtaja epäilee maakuntamallia, Vapaavuori ei ole yksin: "Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai sekasikiö"

Monella suurella kaupungilla on epäluuloja sote-uudistusta ja erityisesti sen sisältämää maakuntamallia kohtaan. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei näin ole yksin kuntakentällä rusikoimassa maakuntamallia. Vapaavuori arvioi tiistaina blogissaan, että malli kaatuu vielä kevään aikana.

Lännen Media kysyi keskiviikkona kaupunginjohtajilta, ovatko he Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla. Suurimmista 21 kaupungista 11 vastasi, minkä lisäksi LM tavoitti Forssan ja Kajaanin johtajat.

Esimerkiksi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry (sit.) ei Vapaavuoren tavoin näe maakuntamallissa hyvää, ja maakuntavaalien toteutuminen on hänestä epävarmaa.

-Meidän lausunnoissa on jo aiemmin ollut, ettei maakuntamalli tuo lisäarvoa. Se vain lisää kustannuksia ja hallintorajoja, Häyry pohtii.

Kaupunginjohtajissa on toki heitäkin, jotka kokevat, että eteenpäin olisi mentävä, vaikka hallituksessa syntynyt kompromissi ei miellyttäisi.

”Kello tikittää”

Huolia on kuitenkin monilla. Esimerkiksi Turun kaupunginjohtajan Minna Arveen (kok.) mielestä elinkeinopolitiikan roolit eivät ole maakuntamallissa ja sitä koskevassa lainsäädännössä tarpeeksi selkeät. Moni johtaja pitää myös uudistuksen tilaa sekavana.

-Kello tikittää, ja kaikilla tuntuu olevan hirveä paine. Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai sekasikiö, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen (sit.) sanoo.

Eduskunnan pitäisi saada kesäkuussa sote-paketti valmiiksi, jos maakuntavaalit halutaan järjestää syksyllä. Se, saadaanko valmista aikaiseksi, on auki. Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo, että jos vertaa viime syksyä tähän syksyyn, vaalien järjestäminen näyttää epävarmemmalta.

-Ristivetoa on syntynyt yksittäisen hallituspuolueen sisällekin.

Monen mielestä sote-uudistus olisi selvästi tärkeämpi saada maaliin kuin maakuntauudistus. Toisaalta myös valinnanvapaus kerää kritiikkiä.

-Valinnanvapaus ei voi tarkoittaa, että valitsemme 3–4 suuresta yrityksestä, kertoo Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (sit.).

Aiheen merkittävyyden vuoksi Lännen Media käyttää poikkeuksellisesti jutussa myös kaupunginjohtajien puoluetunnusta, jos se on ollut toimituksen tiedossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic