Uutiset

Moni tarttui kriisiapuun, kun Ruotsin laiva tuli satamaan

Kirsi Turkki Lännen Media

Lahtelainen opettaja Satu Pentikäinen otti mielellään Silja Linen terminaalissa Helsingissä esitteen, joka antaa neuvot äkillisen kriisin kohdanneelle ihmiselle. Hän myös vaihtoi pari sanaa sosiaali- ja kriisipäivystäjän kanssa perjantain terrori-iskusta Tukholman ydinkeskustassa.

Pentikäisen mukaan on hyvin tärkeää, että kriisiapua oli tarjolla heti, kun Tukholman laivat saapuivat Helsingissä lauantaiaamuna satamaan.

– Nyt vasta alkoi tulla sellainen olo, että meni todella läheltä. Suomessa kriisiapu toimii hyvin.

Pentikäinen oli ystävänsä kanssa menossa Åhlensin tavarataloon ostoksille. Suunnitelmat muuttuivatkin viime hetkellä ja he lähtivät Tukholman Hötorgetin suuntaan.

– Ajatuksissa pyörii, että jos olisi menty Åhlensille, niin voitaisiin olla hengettömiä.

Kriisiapua oli tarjolla sekä Silja Linen että Viking Linen terminaaleissa Helsingissä lauantaina. Apua tarjosivat Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys ja Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystys yhteistyössä. Vantaalle on keskitetty valtakunnallinen toiminta kriisitilanteissa. Avunpyyntö Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen tuli sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Silja Serenadelta ulos tulevista matkustajista noin puolet tarttui ainakin kriisiavusta kertovaan esitteeseen. Useita henkilöitä jäi myös keskustelemaan päivystäjien kanssa. Satamassa näkyi myös poliisin ja rajavartiolaitoksen henkilökuntaa.

– Tarjoamme ensi tilanteeseen tietoa muun muassa siitä, minkälaisia ajatuksia voi syntyä järkytystä aiheuttaneen tapahtuman jälkeen, kriisiavun järjestelyistä vastaava Riina Karjalainen kertoi.

Ensi päivinä voi olla vaikeaa uskoa tapahtunutta todeksi, olo on ikään kuin epätodellinen. Ihmisellä voi olla ahdistavia mielikuvia, surua, vihaa, pelkoa, syyllisyyttä tai häpeää. Myös fyysiset oireet ovat mahdollisia. Sellaisia voivat olla päänsärky, pahoinvointi, vapina, palelu, nukahtamis- ja keskittymisvaikeudet.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic