Uutiset

Morsiamen ei enää tarvitse kertoa neitsyydestään vihkitodistuksessa Bangladeshissa

Tytöt osallistuivat lapsiavioliittojen vastaiseen protestiin Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa tammikuussa 2017. Unicefin mukaan jopa yli puolet parikymppisistä naisista on mennyt naimisiin alaikäisinä. Kuva: ABIR ABDULLAH
Tytöt osallistuivat lapsiavioliittojen vastaiseen protestiin Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa tammikuussa 2017. Unicefin mukaan jopa yli puolet parikymppisistä naisista on mennyt naimisiin alaikäisinä. Kuva: ABIR ABDULLAH

Bangladeshissa naisten ei enää täydy kertoa vihkitodistuksissaan, ovatko he neitsyitä.

Asiasta määräsi sunnuntaina maan korkein oikeus, kertoo Thomson Reuters Foundation.

Aiempien avioliittolakien mukaan morsiamen piti merkitä vihkitodistukseen, onko hän ”kumari” (neitsyt), leski vai eronnut.

Korkeimman oikeuden tuomion mukaan hallituksen täytyy poistaa vihkitodistuksesta sana ”kumari” ja korvata se sanalla naimaton.

Sama tuomio määrää myös, että nyt myös sulhasen täytyy kertoa vihkitodistuksessa, onko hän naimaton, eronnut vai leski.

Thomson Reuters Foundation ei saanut hallituksen edustajaa kommentoimaan lakimuutoksesta ja siitä, milloin muutos tulee voimaan.

Oikeustaistelu asian muuttamiseksi muslimienemmistöisessä maassa kesti viisi vuotta. Maan avioliitto- ja erolaki on vuodelta 1974.

Monet naisjärjestöt edistivät asiaa, koska ne halusivat suojella naisten yksityisyyttä ja säästää heidät mahdolliselta nöyryttäämiseltä.

– Tämä tuomio antaa meille uskoa siihen, että voimme taistella ja muuttaa asioita naisten hyväksi myös tulevaisuudessa, kommentoi Thomson Reuters Foundationille Ainun Nahar Siddiqua.

Siddiqua on yksi oikeusjuttuun osallistuneista asianajajista, ja hän työskentelee Bangladesh Legal Aid And Services Trustille.

– Teimme haastehakemuksen, koska neitsyydestä kysyminen on vastoin yksityisyydensuojaa.

Mohammad Ali Akbar Sarker toimii muslimiavioliittojen vihkijänä maan pääkaupungissa Dhakassa. Sarker kertoo, että vihkijät odottavat oikeusministeriön virallista tietoa vihkitodistuksen muutoksista.

– Olen toimittanut monia avioliittoja Dhakassa. Minulta on usein kysytty, miksi miehillä on vapaus olla kertomatta siviilisäädystään, mutta naisilla ei. Luulen, ettei minulta enää kysytä asiasta enää, Sarker sanoo Thomson Reuters Foundationille.

Uusimmat

Fingerpori

comic