Uutiset

Moskovan alioikeus kielsi viestipalvelu Telegramin, mutta kieltoa on helppo kiertää

Moskovalainen tuomioistuin määräsi perjantaina venäläisen pikaviestipalvelun Telegramin kiellettäväksi. Oikeus antoi Venäjän mediaa valvovalle virastolle Roskomnadzorille valtuudet sulkea Telegram heti.

Telegramin nujertaminen ei ole helppoa, koska ohjelma toimii pilvessä. Kieltoa on helppo kiertää VPN-ohjelmien avulla, jotka muuttavat venäläisen tietokoneen ip-osoitteen vaikkapa italialaiseksi tai ruotsalaiseksi. Venäjän Apps Storen ladatuimmat ohjelmat olivat perjantaina Operan VPN sovellus ja Telegram.

Venäjän hallitus on suhtautunut Telegramiin suurella epäluulolla, koska esimerkiksi 15 ihmistä surmannut Pietarin metropommittaja käytti sitä. Suomessa Telegramin käyttäjiin kuului Turun puukottaja.

Venäjän virallisessa tiedonvälityksessä Telegram on leimattu terroristien työkaluksi, mutta myös rauhanomainen poliittinen oppositio on voinut käyttää sitä jotakuinkin varmana siitä, että viestejä ei voida hakkeroida.

Alioikeuden istunto, jossa Telegram kiellettiin, kesti vain 18 minuuttia. Telegramin venäläinen johtaja ja kehittäjä Pavel Durov ei vaivautunut lähettämään ketään puolustamaan Telegramia, koska oikeuden päätös oli niin ennalta arvattavissa. Telegram aikoo valittaa korkeampaan oikeusasteeseen.

Hyvin suojatut tiedot

Telegramin tiedot ovat niin hyvin suojatut, että ei edes Telegram itse saa niitä esille, koska ei ole yhtenäistä koodiavainta, jolla sanomat aukeaisivat.

Telegram käyttää jaettua niin sanottua Cloud chat -rakennetta, jossa tieto on jaettu maailman suuriin tietokeskuksiin, jotka toimivat erilaisten oikeusjärjestelmien alla. Jos jossakin oikeusjärjestelmässä kuten nyt Venäjällä vaaditaan salausavaimia, niitä on mahdotonta saada, koska siihen vaadittaisiin monen eri maan oikeusistuimien yksimielinen päätös.

Tämän vuoksi mikään maa tai samanmielinen maaryhmä ei pääse käsiksi Telegramiin. Se ei ole maailmanlopun kone sikäli, että jos vakava vaara uhkaa maailma ja lailliset järjestelmät ovat riittävän yksimielisiä, tietoja on mahdollista saada ulos.

Salausavaimet on pilkottu kappaleiksi ja niitä säilytetään eri puolilla maailmaa tietokoneissa eikä niitä pidetä koskaan samoissa palvelimissa itse salatuksi tarkoitetun datan kanssa.

Telegram kertoo, että sillä on 200 miljoonaa käyttäjää ja että ohjelman suosio kasvaa voimakkaasti. Hallituksen linjasta riippumaton uutistoimisto Meduza kertoi, että parhaillaan on käynnissä muidenkin nettipalvelujen, kuten Facebookin, Vkontakten, Twitterin, ja Idtagarmin Istargamin ja Tamtamin venäläisten käyttäjien parissa VPN-ohjelmiin siirtyminen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti