Uutiset

MTK sivaltaa: Maatalousesityksen ainoa yksinkertaistaminen koskee EU-komission omaa työskentelyä

Maataloustuottajien etujärjestö MTK antaa kovaa kritiikkiä EU-komission tuoreen maatalouspolitiikkaehdotuksen sisältämille tukileikkauksille.

Hämmennystä herättää myös se, että komission tavoitteena ollut byrokratian vähentäminen näyttää MTK:n mukaan kääntyneen nyt paperisodan lisääntymiseksi.

-EU:n komissio esittää pitkän listan uusia vaatimuksia viljelijöille maataloustukien saamiseksi. Samaan aikaan komissio esittää myös merkittäviä leikkauksia maatalousbudjettiin ja erityisesti maaseudun kehittämisvaroihin, jotka ovat erityisen tärkeitä suomalaisviljelijöille, MTK:n tiedotteessa todetaan.

Tämä johtaa viljelijäjärjestön mukaan siihen, että pitkään jatkunut työ ympäristönsuojelun ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi ja kotimaisen ruuan turvaamiseksi uhkaa valua hukkaan.

-Ellei maatalouden kannattavuus ole kestävällä tasolla, panostaminen ruuantuotannon vastuullisuuden parantamiseen käy mahdottomaksi.

-Ainoa yksinkertaistaminen koskee EU-komission omaa työskentelyä, MTK sivaltaa.

Jos komission perjantaina julkaistu esitys toteutuu, Maatalouden suorat tuet laskevat Suomessa noin kolme prosenttia ja maaseututuet 15 prosenttia.

MTK:n laskelmien mukaan EU:n kokonaan maksama suora tuki alenee kuluvaan ohjelmakauteen verrattuna euroissa laskettuna 13 miljoonaa euroa vuodessa ja maaseudun kehittämisohjelman rahoitus 48 miljoonaa euroa vuodessa.

Komission esittämä tukikatto vaihtelee 60 000 ja 100 000 euron välillä. Tilakohtaista tukikattoa esitetään komission toimesta jo kolmatta kertaa.

Tukikattoa on pidetty ristiriitaisena tilakoon kasvattamisvaatimusten kanssa.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan lainsäädäntöesitys menee seuraavaksi jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin käsittelyyn.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic