Uutiset

MTK: Tavoitteena hiilineutraali ruoka ja hiilitase ilmastovaikutusten arviointiin

MTK julkaisi oman ilmasto-ohjelmansa tiistaina. Kuva: Timo Jakonen

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK on julkaissut oman ilmasto-ohjelman, jonka tavoitteena ovat hiilineutraali ruoka ja metsien kasvavat hiilinielut. MTK:n mukaan Suomen on ajettava kansainvälisesti kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Hiilineutraalin ruuan tuottaminen vaatii liiton mukaan uusia kannustimia maatiloille, jotta ruoka voidaan tuottaa mahdollisimman ilmastokestäväksi.

Liiton ohjelmassa ei oteta juurikaan kantaa lihan syömiseen tai sen tuottamiseen.

– Suomalaisen lihan tuotannolla on merkityksensä, mutta sitä tasoittaa nurmivaltaisen ruokinnan suuri hiilensidonta, mikä tulisi huomioida ilmastovaikutusten kokonaistarkastelussa, MTK:n ilmasto-ohjelmassa todetaan.

Hiilitase käyttöön

Liitto kehottaa ohjelmassaan ottamaan ilmastovaikutusten arvioinnissa huomioon kasvualustan päästöt ja hiilensidonnan. MTK ehdottaa, että Suomessa otettaisiin käyttöön hiilitase, jossa kasvillisuuden sitoma hiilidioksidi vähennettäisiin kasvihuonekaasupäästöistä tuotetta tai hehtaaria kohti.

Muutos uusiutuvaan energian tuotantoon edellyttää energiantuotannon hajauttamista ja energiatehokkuuden parantamista.

– Hajautetulle energialle on oltava mahdollisuudet, ja hajautetun energiantuotannon markkinoille pääsyn esteet on purettava, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola kertoo.

Lisää maaperän tutkimusta

Tiistain julkaistussa ilmasto-ohjelmassaan MTK alleviivaa, että tutkimusta maaperän merkityksestä on tarkennettava ja energiatehokkuuteen panostettava.

– Toimialoillamme on ilmastonmuutoksen ratkaisun avaimet. Kestävillä maa- ja metsätalouskäytännöillä voidaan tehostaa kasvillisuuden ja maaperän hiilensidontaa, vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja samalla turvata kotimainen ruuan- ja puuntuotanto, Pietola toteaa liiton tiedotteessa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti