Uutiset

MTK:lta tuima viesti tukia tylyttäneelle Vartiaiselle: Kannattaisi tehdä kotiläksyt paremmin

Maataloustuista sikisi mojova riita kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) ja tuottajajärjestö MTK:n välillä.

Vartiainen tykittää blogissaan, että maatalouspolitiikka tarvitsisi kunnon ravistelua. Hänen mukaansa aluepoliittisista syistä on haluttu tuottavuuden kustannuksella pitää yllä suurta määrää pieniä ja elinkelvottomia tiloja Pohjois-Suomessa.

Vartiainen kirjoittaa, että hän on ekonomistina pannut merkille, miten paljon kerrotaan maataloustuottajien ahdingosta, vaikka tukisummat ovat näin valtavia. Poltamme siis hyvinvointia taivaan tuuliin, hän jatkaa.

-Onko todella niin, että sokerijuurikkaan kuljetustuki ja maatalouden lomitustuki ovat tärkeämpiä kuin Helsingin yliopisto, lastensuojelu, poliisin resurssit, päihdeäitien huolto, kansanedustaja kysyy.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on seurannut Vartiaisen kirjoituksia tarkkaan.

-Tutkijataustainen kansanedustaja haluaa profiloitua, mikäs siinä, mutta kannattaisi ehkä tehdä ensin kotiläksyt kunnolla ja katsoa kokonaisuutta.

Vartiaisen lähtökohta on, että viljelijät saavat tukirahat.

-Totuus on, ettei maataloustuki tee paljon pesää maatilalle. Tuki menee koko ruokajärjestelmään. Sillä taataan kuluttajalle aika edullista ruokaa tänä päivänä. Lisäksi on muistettava, että tukipotilla kustannetaan ruokaturvallisuutta, ympäristönsuojelua ja eläinsuojelua.

Marttila sanoo, että Vartiaisen kirjoitus uppoaa sikäli otolliseen maaperään, ettei kukaan ole tänä päivänä tyytyväinen maatalouspolitiikkaan, viljelijät kaikkien vähiten.

-Eivät tuottajat hurraa monimutkaisille tukijärjestelmille. Totta kai olisi parempi, että markkinat toimisivat ja viljelijän saisi työstään kunnon palkan. Nyt viljelijän työtä halpuutetaan, Marttila lataa.

Marttila oli itse ennen puheenjohtajuuttaan tutkija. Siksi hän ihmettelee suuresti Vartiaisen irtonaisia heittoja. Tutkijan viitan alle on ollut helppo piilottaa puhdasta retoriikkaa.

-Suurimman virheen Vartiainen tekee siinä, että hän unohtaa sulavasti EU:n maatalouspolitiikan. Maatalouspolitiikka on aidosti yhteistä ja niillä korteilla mennään. Suurin tukimuoto on tilatuki ja se tulee EU:lta. Se nyt vaan menee niin, että kenellä on parhaat hehtaarisadot, niin hän saa parhaat tuet.

Puheenjohtaja muistuttaa, että nykyisen tukijärjestelmän Suomelle neuvotteli Jyrki Kataisen (kok.) hallitus.

– Siis Vartiaisen nykyinen puolue. Lisäksi Euroopan maatalouspolitiikasta ja pitkälle tuista vastaa EPP, johon kokoomus lukeutuu. Vartiaisen olisi hyvä heittää katseensa ensin omaan puolueensa.

Marttila ehdottaa, että Vartiainen voi kansanedustaja tehdä tukun aloitteita Arkadianmäellä, jos haluaa viedä asioita eteenpäin.

– Hän voi tehdä aloitteen, että alennetaan normeja tai vähennetään salmonellavalvontaa. Vaihtoehtoisesti voi ehdotella, että vapautetaan antibioottien käyttö. Edelleen jos halutaan säästää sianlihan tuotantokustannuksissa, niin sallitaan saparoiden katkomiset, Marttila luettelee.

Vartiainen oli ennen kokoomusleiriin siirtymistä demari.

Marttila muistelee, miten 80-luvulla puolue kävi jatkuvasti maatalouden kimppuun.

-Tilanne rauhoittui vasta, kun Paavo Lipponen (sd.) ymmärsi, ettei maatalous olekaan kovin yksinkertaista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic