Uutiset

MTK:n Marttila: Valtiolta ja Orpolta kriisitukea kuivuudesta kärsivään Lounais-Suomeen

Maataloustuottajien MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan kovasta kuivuudesta kärsivä maatalous tarvitsee lähiaikoina monenlaisia ja monilta tahoilta toimenpiteitä, jotta elinkeinon harjoittamista voidaan Suomessa jatkaa.

Valtiolta MTK odottaa kriisitoimia.

-Kun näyttää siltä, että tämä kuivuus iskee Lounais-Suomeen kaikkein rajuimmin, niin nyt on kyllä sellainen tilanne, että valtion rahakirstun päällä istuvaa valtiovarainministeri Petteri Orpoa ei taatusti moitita vaalibudjetista, jos oman vaalipiirin alueelle muun muassa suuntaisi kriisitukea, Marttila toteaa Lännen Medialle.

Hän nostaa esille esimerkiksi yleiskorvauksen, jossa maksettaisiin hehtaaria kohden ylimääräinen korvaus, jotta tilat saadaan pidettyä hengissä vuoden yli.

Rehupulakin koettelee eri tavalla maan eri osia. Marttilan mukaan rehun kuljettamiseen sieltä missä sitä on, niille alueille, joissa sato on jäänyt olemattomaksi, voitaisiin maksaa kuljetusavustusta.

-On järjetöntä alkaa teurastaa tuottavaa karjaa, hän muistuttaa vaihtoehdosta.

Suomi jätti jo kesäkuussa EU-komissiolle yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Baltian maiden kanssa kirjelmän kriisitoimenpiteistä kuivuuden vuoksi.

Komissio on Marttilan mukaan ottanut viestin vastaan.

-Niin monta pettymystä koettu Brysselin kanssa, etteivät odotukset siinä ole kovin korkealla. Siellä ei ole budjetissa vapaita reservejä tällaisiin juurikaan olemassa.

Kuivuus on verottamassa jopa 60 prosenttia sadosta Etelä-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla voidaan selvitä arviolta noin 10 prosentin leikkauksella. Keskiarvona puhutaan noin kolmanneksen sadon menetyksistä.

Kuivuudesta kärsitään tällä hetkellä kaikissa Itämeren ympäristön maissa. Erityisen akuutti tilanne on esimerkiksi eteläisessä Ruotsissa, jonne eivät ulottuneet edes Suomea juhannuksena riepotelleet sateet.

Viime syksynä suomalaista maataloutta kiusasi märkyys, jonka seurauksena osa sadosta jäi puimatta peltoon.

Marttila tähdentää, että maatalouden ympärillä toimii ja siitä leipänsä saa yli 300 000 suomalaista.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic