Uutiset

Murhanhimoinen jengi pakotti naisia naimisiin henkivakuutusrahojen vuoksi Keski-Amerikassa

El Salvadorissa jengeillä on paljon valtaa. Pääkaupungissa San Salvadorissa poliisit tekivät ratsian Mara Salvatrucha -jengin tiloihin tammikuussa. Kuva: Rodrigo Sura
El Salvadorissa jengeillä on paljon valtaa. Pääkaupungissa San Salvadorissa poliisit tekivät ratsian Mara Salvatrucha -jengin tiloihin tammikuussa. Kuva: Rodrigo Sura

 

El Salvadorissa jengi on pakottanut naisia naimisiin vain tappaakseen heidän miehensä ja lunastaakseen sitten vainajien henkivakuutukset.

Nyt jengin jäseniä on vihdoin joutunut vastuuseen tällaisista rikoksista ja saanut tuomion ihmiskaupasta. Seitsemälle jengiläiselle, neljä naista ja kolme miestä, annettiin 15–30 vuoden vankilatuomiot.

He kuuluivat El Salvadorin suurimpaan jengiin nimeltä Mara Salvatrucha (MS-13). Jengeillä on paljon valtaa maassa.

Kyseessä on ensimmäinen tuomio laatuaan paitsi El Salvadorissa, myös koko Keski-Amerikassa.

Rikollisryhmä sai satimeensa köyhiä, iältään 18–23-vuotiaita naisia, jotka olivat kotoisin maaseudulta. Heidät houkuteltiin valheellisten kodinhoitaja-työtarjousten varjolla pääkaupunkiin San Salvadoriin.

– Uhreille tämä näyttäytyi tilaisuutena saada töitä, jotta he pystyisivät elättämään perheitään, kertoo valtionsyyttäjä Violeta Olivares uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Olivares johtaa ihmiskaupan vastaista osastoa El Salvadorissa. Olivares tunnetaan pelottomana oikeusoppineena, jonka työ on johtanut jo yli 30 tuomioon ihmiskaupasta.

Aiemmin tuntematon rikollisjuoni

Tuoreessa oikeusjutussa käsiteltiin tapauksia, joissa kolme naista joutui uhreiksi. Naiset menivät väkipakolla naimisiin, ja jengi tappoi heidän aviomiehensä noin kuukauden päästä vihkimisestä.

Uhrit kertoivat, että murhien jälkeen jengi pakotti heidät tunnistamaan miehensä kalmot ruumishuoneella. Lisäksi naisia kehotettiin itkemään vakuuttavasti lesken tavoin hautajaisissa, jonne myös jengin jäsenet tulivat.

Sen jälkeen lesket pakotettiin hakemaan henkivakuutusrahat, 30 000–60 000 dollaria, mitkä jengi otti haltuunsa.

– Se oli rikollisoperaatio, jollaista ei ollut aiemmin tunnistettu El Salvadorissa, Oliveras kertoo Reutersin haastattelussa.

Elsalvadorilainen valtionsyyttäjä Violeta Olivares sai viime vuonna Yhdysvaltain ulkoministeriön palkinnon ihmiskauppaa vastaan tekemästään työstä. Palkinnon ojensivat ulkoministeri Mike Pompeo ja Ivanka Trump. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Elsalvadorilainen valtionsyyttäjä Violeta Olivares sai viime vuonna Yhdysvaltain ulkoministeriön palkinnon ihmiskauppaa vastaan tekemästään työstä. Palkinnon ojensivat ulkoministeri Mike Pompeo ja Ivanka Trump. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Myös naisia tapettiin

Syyttäjä Olivares alkoi tutkia brutaalia ”musta leski” -jengiä sen jälkeen, kun eräs morsian onnistui pakenemaan vuonna 2017.

– Ryhmä oli toiminut useita vuosia. Sen lisäksi, että jengin jäsenet tappoivat miehet, he myös tappoivat naisia, jotta ei jäisi jäljelle todistajia kertomaan pakkoavioliitoista, Oliveras sanoo.

Ryhmä alisti naiset valtaansa kuvottavalla väkivallalla. Jengin jäsenet hakkasivat alastomaksi riisuttuja naisia, ja pahoinpitelyt videoitiin. Rikolliset uhkasivat, että naisten perheet joutuisivat vaaraan, jos he kieltäytyisivät.

– Videotodisteiden mukaan naiset hakattiin niin epäinhimillisellä tavalla, että näytti lähes siltä, että heidät jätettiin kuolemaan, Olivares kertoo.

Olivares kertoo, että hänellä on nyt useita muita rikollisia tähtäimessä ja että uusia uhreja tulee todennäköisesti esiin seuraavien kuukausien aikana.

Syyttäjät tutkivat parhaillaan kuuden naisen pakottamista avioliittoon ja heidän miestensä murhia.

Myös asianajajia, jotka ovat antaneet neuvoja jengeille henkivakuutusrahojen hakemisesta, tutkitaan.

El Salvador

El Salvador on pieni, tiiviisti asuttu maa Keski-Amerikassa.

Maan rajanaapureita ovat Guatemala ja Honduras. Asukkaita on 6,3 miljoonaa.

Väkivaltaisilla jengeillä on paljon valtaa maassa, ja muun muassa niiden keskinäinen kilpailu on johtanut murhalukujen suureen kasvuun.

El Salvador on yksi maailman vaarallisimpia maita, jos sota-alueita ei lasketa.

Maassa on myös yksi maailman tiukimpia aborttilakeja. Keskenmeno voi johtaa jopa vuosikymmenien vankeustuomioon.

Uusimmat

Fingerpori

comic