Uutiset

Muurahaiskävyn suomuja takavarikoitiin tonnikaupalla nigerialaisesta konttilaivasta Hongkongissa

Hongkongin tulliviranomaiset tutkivat ennätystakavarikkoa, jossa on muurahaiskävyn suomuja ja norsunluuta. Kuva: ALEX HOFFORD

Hongkongin tulli on takavarikoinut jättimäisen lastin afrikkalaisten eläinten osia. Nigerialaisen rahtilaivan ruumasta löytyi 8 300 kiloa muurahaiskävyn suomuja ja yli tuhat norsun syöksyhammasta.

Lasti merkitsee 500 tapettua norsua ja 13 000 muurahaiskäpyä. Sen arvo on Hongkongin viranomaisten mukaan katukaupassa noin seitsemän miljoonaa euroa.

Konttilaiva oli lähtenyt Nigeriasta, ja sen määränpää oli Vietnam. Lastina kerrottiin olevan pakastettua pihvilihaa. Jääpussit peittävät salakuljetetun tavaran hajun.

Kaksi henkilöä pidätettiin takavarikon yhteydessä.

Lääketieteen käyttöön

Muurahaiskävyt ovat muurahaisia syöviä hampaattomia nisäkkäitä, joiden ruumista peittää suomuja muistuttavien levyjen muodostama panssari.

Muurahaiskäpyjä elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Niitä on kahdeksan eri lajia. Ne ovat kaikki rauhoitettuja.

Muurahaiskäpyjä metsästetään herkullisen lihan ja suomujen takia. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä suomuista tehdään lääkkeitä, joiden uskotaan vaikuttavan moniin sairauksiin kuten syöpiin ja nivelreumaan.

Muurahaiskävyt, varsinkin Aasiassa esiintyvät neljä lajia, ovat uhanalaisia. WildAid-järjestö arvioi, että 100 000 muurahaiskäpyä salametsästetään joka vuosi.

Hain eviä ja sarvikuonon sarvia

Myös Vietnamissa on tehty tällä viikolla iso takavarikko muurahaiskäpyjen suomuista. Pohjoisvietnamilaisessa Hai Phongin satamassa tullin haltuun joutui 1,2 tonnia muurahaiskävyn suomuja. Laiva oli lähtenyt liikkeelle Nigeriasta.

Hongkong on villieläinten salakaupan tärkeä kauppakulkupiste. Kaupungin sataman kautta on kulkenut muun muassa hain eviä ja sarvikuonon sarvia eri puolille Aasiaa ja erityisesti Manner-Kiinaan.

Viime vuonna Hongkongin tulli takavarikoi 72 prosenttia edellisvuotta enemmän salakuljetettuja uhanalaisia eläimiä tai niiden osia.

Uusimmat

Fingerpori

comic