Uutiset

Muut sulkivat kaiken paniikissa, Ruotsi odotteli tietoja, joita saa vasta nyt – Tegnell myönsi, että Ruotsin olisi pitänyt tehdä enemmän ja nopeammin koronaviruksen pysäyttämiseksi

Ruotsi yritti torjua koronavirusta keksimällä pyörää uudestaan ja maksoi siitä ihmishengillä, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Daniel Wallenius
Valtionepidemiologi Anders Tegnellistä on tullut koronaviruksen kasvot Ruotsissa. Kuva: epa08462485
Valtionepidemiologi Anders Tegnellistä on tullut koronaviruksen kasvot Ruotsissa. Kuva: epa08462485

Keskiviikkona tapahtui se, mitä maailmalla on osattu odottaa jo pari kuukautta.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa, että Ruotsi olisi voinut tehdä koronaviruspandemian leviämisen estämiseksi enemmän ja nopeammin.

Aiemmin Tegnell on sitkeästi puolustanut Ruotsin linjaa ja sanonut, että eri maiden toimien vaikuttavuutta voidaan arvioida vasta pidemmän ajan jälkeen. Se aika kului umpeen yllättävän nopeasti.

Ruotsin koronavirusstrategia on poikennut kaikista muista maista. Siellä on asetettu esimerkiksi kokoontumisrajoituksia, mutta siinä, missä muut maat laittoivat paniikissa kaiken kiinni, Ruotsi pyrki taltuttamaan koronan vapaaehtoisuudella ja suosituksilla.

Muu maailma osti aikaa lisätiedon saamiseen, Ruotsi halusi lisätiedon ennen päätöksiä rajoitustoimista. Ongelma vain on se, että kyseessä oli uusi virus, josta ei tiedetty vielä paljoakaan. Ei ollut mitään tietoa, jonka pohjalta tehdä päätöksiä.

Yksi Ruotsin säätämistä kielloista oli vanhainkotien sulkeminen vierailta. Maaliskuun lopussa voimaan tullut kielto ei pelastanut vanhainkotien asukkeja, sillä noin puolet Ruotsin vajaasta 4 500:sta koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen kuolleista oli hoitolaitosten asukkeja.

Vertailun vuoksi: Tanskassa on kuollut 580 ihmistä, Suomessa 320 ja Norjassa noin 240.

Ruotsin mallilla on ollut pandemian eri vaiheissa puolustajia maan ulkopuolella, myös Suomessa. Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan oli yhdessä vaiheessa sitä mieltä, että se voi olla toimiva malli pandemioita vastaan tulevaisuudessa.

Mallia on puolusteltu sillä, että vaikutukset talouteen ovat pienemmät kuin maissa, joissa tehtiin laajoja rajoitustoimenpiteitä. Uusimpien ennusteiden mukaan Ruotsin talous tulee ottamaan rajun iskun koronaviruspandemian vuoksi. Ennätysmäärä hotelleja ja ravintoloita meni konkurssiin maaliskuussa.

Paljon puhuttiin myös siitä, että Ruotsi saavuttaa nopeammin laumasuojan, mikä mahdollistaa normaalin elämän jatkumisen nopeammin kuin maissa, jotka ovat asettaneet tiukkoja rajoituksia.

Nyt tiedetään, että koronavirus on levinnyt paljon pienempään osaan väestöä kuin aiemmin luultiin. Ruotsissa ollaan laumasuojasta vielä kaukana.

Suoraan sanottuna Ruotsin koronavirusstrategian voi todeta epäonnistuneen. Sitähän koko maailma yritti kertoa, mutta Ruotsi ei kuunnellut.

Tegnell sanoi keskiviikkona, ettei vieläkään tiedetä, mitkä rajoitukset olisivat lopulta tehonneet Ruotsissa niin hyvin, että maata ei olisi tarvinnut sulkea. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että samat rajoitukset otettiin käyttöön kaikkialla yhtä aikaa.

Näitä asioita ei tiedä kukaan muukaan, ja juuri siksi kaikki muut maat sulkeutuivat. Ruotsi halusi keksiä pyörän uudestaan, ja tällä kertaa siitä maksettiin ihmishengillä.

Fingerpori

comic