Uutiset

Muut vastaan Niinistö: jankkaus jatkui Natosta, aktiivimallista ja pandoista Ylen tentissä

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tentit on nyt nähty. Ylen tentin aiheet pysyivät samoina kuin muidenkin tv-tenttien. Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) sai puheaikaa lähes tuplasti muihin verrattuna, koska vastattavaa muiden kysymyksiin ja väitteisiin riitti.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen haastoi Niinistöä tämän Nato-kannasta. Tuula Haatainen (sd.) kärtti Niinistöltä tämän toimia aktiivimallissa.

Nils Torvalds (rkp.) oli aiempaa vaisumpi. Hän muistutti tällä kertaa Niinistöä kokoomuksen myönteisestä Nato-kannasta. Hän ja Merja Kyllönen (vas.) saivat niukasti puheaikaa. Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) oli tentin populistisin. Hän lupasi antaa 50 000 euroa ensimmäisen vuoden palkkiostaan Heikki Hurstille ruoka-avun järjestämiseen.

Laura Huhtasaari (ps.) kritisoi pontevasti avointa maahanmuuttopolitiikkaa ja liitti sen terrorismin kasvuun. Huhtasaaren väitteille Haatainen ja Haavisto ärähtivät koviten. Aiempaa terävämmin esiintynyt Haatainen korosti Huhtasaarelle, että tällaista puhetta hän ei hyväksy.

Neljä matkustaisi Ähtäriin

Presidenttiehdokkaita Ylellä tentanneet Seija Vaaherkumpu ja Jan Andersson nostivat keskustelun alkuun hieman yllättäen Suomeen viime viikolla Kiinasta tuodut pandat. Pelkästä presidentin vierailusta Ähtäriin ei ollut kysymys, vaan ehdokkailta kysyttiin, onko Suomi kiillottamassa Kiinan julkista kuvaa pandojen kautta.

Niinistö totesi, että hän ei tuollaista syy-yhteyttä näe. Hän vakuutti, että, että ihmisoikeuskysymykset ovat olleet joka kerta esillä, kun hän on tavannut Kiinan presidentti XI Jinpingin.

Vanhanen oli samaa mieltä Niinistön kanssa: Suomi ei kiillota Kiinan julkikuvaa. Huhtasaaren mukaan pandat olisivat voineet olla Kiinassa. Samaa mieltä oli Kyllönen. Haavisto korosti, että Kiinan kanssa asioidessa pitää aina olla esillä ihmisoikeuskysymykset.

Presidenttiehdokkaista Ähtärissä aikoivat vierailla Niinistö, Vanhanen, Haavisto ja Väyrynen.

Niinistö: rahaa arvottoman omakotitalon omistajalle

Tentissä vaadittiin ehdokkailta ratkaisua työttömälle perheelle, jolla on jäänyt käteen velkainen arvoton omakotitalo.

Niinistön mukaan tällaisessa tilanteessa yhteiskunnan on viime kädessä tultava vastaan ja annettava perheelle taloudellista apua. Väyrynen suositteli perheelle yritystoimintaa. Vanhanen korosti, että yhteiskunnan on yritettävä luoda alueelle uusia työpaikkoja. Haavisto painotti aktiivisempaa aluepolitiikkaa.

-Perheelle pitää tuki antaa, on löydettävä kansallinen ratkaisu. Olisi jonkinlainen rahasto tai järjestelmä olemassa, Tuula Haatainen ehdotti.

Väyrynen epäili gallupeja keplottelusta

Ylen vaalikeskustelu alkoi tuoreimpien presidentinvaalien kannatusgallupien ruotimisella. Väyrynen sätti voimakkaasti presidentinvaalien gallupeja.

Väyrynen totesi heti keskustelun aluksi torstai-iltana, että gallupien tarkoitus on ”keplotella” Niinistö presidentiksi ja vihreiden Haavisto toiselle kierrokselle.

-Nämä gallupit ovat täyttä puppua, Väyrynen vastasi toimittajan kysymykseen.

-Olen kakkonen, ja olen menossa toiselle kierrokselle tosiasiassa, Väyrynen totesi.

Aiemmin torstaina sekä Yle että Helsingin Sanomat julkaisivat tuoreet kannatuskyselyt. Molemmat kyselyt näyttivät, että ykköspaikkaa pitäneen kansanliikkeen ehdokkaan Sauli Niinistön kannatus on laskussa.

-Hikipisarat eivät nouse otsalle. Kunhan jollakin kierroksella tulisi valituksi, Niinistö kommentoi kannatuskyselyjä.

Niinistön johto on kuitenkin suuri seuraavaksi sijoittuneen vihreiden Pekka Haavistoon nähden. HS:n kyselyssä Niinistön kannatus oli 58 prosenttia, Ylellä 63 prosenttia.

Ylen gallupissa perussuomalaisten Laura Huhtasaari on Väyrysen kanssa tasakannatuksella kolmannella sijalla. HS:n gallupissa Väyrynen on kolmantena seitsemän prosentin kannatuksella.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta.

Vaaleihin on annettu jo ennätyksellisesti runsaat 1,5 miljoonaa ääntä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic