Uutiset

MV-vyyhdin puinti alkoi oikeudessa – Syyttäjä pitää kokonaisuutta poikkeuksellisena

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut valeuutissivusto MV:n tekijöihin kohdistuneiden syytteiden käsittelyn. Keskiviikkoaamu alkoi kovalla tungoksella salin edustalla. Oikeussaliin mahtui sisälle vain osa yleisöstä, esimerkiksi perinteisen median toimittajista.

Lännen Media pääsi sisään ahtaaseen oikeudenkäyntiin ja seuraa päivän salista päivän kulkua.

Ensimmäisenä käsittelypäivänä syyttäjä luki vain osan syytteistä. Syytteessä olivat MV:n perustaja Ilja Janitskin, sivuille kirjoittanut Johan Bäckman ja kolmas MV:n toimintaan osallistunut yksityishenkilö.

Syytetyt kiistävät

Rikosnimikkeet keskiviikkona käsiteltävässä jutussa ovat törkeä kunnianloukkaus, vainoaminen ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Valtaosassa syytteissä asianomistajana on Ylen toimittaja Jessikka Aro. Kansanryhmää kiihottaminen koskee lukuisia MV-sivustolla julkaistuja juutalaisia ja tummaihoisia loukkaavia juttuja sekä keskustelupalstan kommentteja.

Kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Ilja Janitskinin mukaan hän ei ole toiminut MV-sivustosta vastaavana toimittajana. Kaikkien syytettyjen mukaan heidän toimintansa ei ole loukannut Aroa eikä juutalaisia tai tummaihoisia näiden etnisen taustan perusteella.

Janitskin myöntää, että MV:n keskustelupalstalla on julkaistu juutalaisia solvaavia viestejä, mutta kiistää, että olisi ollut vastuussa kommentoijien sanomisista.

Jessikka Aro vaatii syytetyiltä reilusti yli 100 000 euron korvauksia. Lisäksi korvauksia MV:n tekijöiden toiminnan aiheuttamasta haitasta vaatii syytetyiltä Yle.

Syyttäjä: poikkeuksellinen tapaus

Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan MV-julkaisun tapaus on poikkeuksellinen. Tällä hetkellä käsitellään hänen mukaansa MV-julkaisussa olleiden juttujen hankkimis- ja laatimistapaa ja sivuston rahoitusta. Jutussa tullaan Hämäläisen mukaan käsittelemään myös sananvapauden rajoja ja niiden yhteyttä yksityiselämän suojaan.

Kokonaisuudessa ei Aron tapausta luukuun ottamatta käsitellä yksityisiin ihmisiin kohdistuvia kunnianloukkauksia. Syyttäjän mukaan MV-lehdellä on ja Johan Bäckmanilla on ollut yhteinen kohde, ja että Aroa vastaan kohdistuettu kampanja olisi ollut mittava ja pitkäkestoinen.

Janitskinia pidetään julkaisun perustajana ja päätoimittajana. Hämäläisen mukaan iso riitakysymys on, vastaako Janitskin julkaisun sisällöstä ja millä perustein. Janitksinia syytetään oikeudessa tämän päätoimittajavastuunsa perusteella.

Syyttäjän näkemyksen mukaan Janitskinilla ollut mahdollista kontrolloida kaikkea, mitä julkaisussa julkaistaan. Jutuista suurin osa on kirjoitettu nimimerkein.

Kolmas syytetty yksityishenkilö on ollut Janitskinin oikea käsi, totesi Hämäläinen oikeudessa. Tämä olisi hoitanut julkaisun käytännön asioita, mutta niin, että Janitskin ollut taustalla vaikuttamassa ja kontrolloinut sisältöä.

MV-julkaisua koskeva oikeudenkäynti kestää useita päiviä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic