Uutiset

MV-vyyhdin suurin osuus istuttu

Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneiden kirjoitusten tarkoituksena on ollut pilata tämän maine ja saada hänet luopumaan työnsä hoitamisesta.

Näin tiivisti Aron asianajaja Martina Kronström MV-julkaisua koskevan rikoskokonaisuuden käsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

-Aroon on kohdistettu vihakampanja, joka on ylittänyt kaikki hyväksyttävyyden rajat, Kronström totesi.

MV-julkaisua koskevassa oikeudenkäynnissä kuultiin torstaina loppulausunnot osuudessa, joka koski toimittaja Aroa koskevia kirjoituksia ja niiden seurauksia.

MV-julkaisun perustajaa Ilja Janitskinia, niin sanottuna kohudosenttina tunnettua Johan Bäckmania ja yhtä yksityishenkilöä syytetään törkeistä kunnianloukkauksista Aron tapauksessa.

Lisäksi Bäckmania syytetään Aron vainoamisesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. Kokonaisuudessa Janitskinia ja yksityishenkilöä syytetään puolestaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Aro vaatii heiltä kaikkiaan kärsimyskorvauksia yli 100 000 euroa.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet rikokset. Torstaina kaikki myös suurilta osin kiistivät Aron korvausvaatimukset.

Loppulausunnoissa syyttäjän ja puolustuksen asemat ovat säilyneet toistaiseksi pitkälti samoina, mitä ne ovat olleet runsaan viikon kestäneen oikeudenkäynnin ajan.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen arvioi loppulausunnossaan, että oikeus joutuu linjaamaan, missä kulkee raja sananvapauden ja yksityiselämän suojan välillä.

Bäckman on oikeudessa muun muassa vedonnut vainoamissyytteen osalta Aron asemaan toimittajana. Hänen puolustusasianajajansa totesi, että Aron on työnsä vuoksi oltava keskusteluyhteydessä erilaisten ihmisten kanssa, ja tästä Bäckmanin yhteydenpidossa on pitkälti ollut kyse.

Syyttäjä Hämäläinen puolestaan totesi, että yhteydenpidon ja MV-julkaisussa olleiden juttujen tarkoituksena on ollut estää toimittajaa tekemästä työtään.

-Toimittajan tai julkisessa työssä olevan ei tarvitse sietää ihan mitä tahansa, Hämäläinen totesi.

Janitskinin osalta moni syyte lähtee siitä, voidaanko hänet määritellä MV-julkaisun sisällöstä vastaavaksi toimittajaksi. Tällöin hänellä olisi myös vastuu kirjoituksista, joita hän ei ole kirjoittanut. Janitskin on kiistänyt tämän.

Omien tekstiensä osalta hän kiisti kunnianloukkaussyytteet.

MV-syytteet

MV-julkaisua koskevan rikoskokonaisuuden käsittelyn on määrä päättyä juhannuksen jälkeen.
Julkaisun perustaja Ilja Janitskin on syytettynä noin paristakymmenestä rikoksesta. Syytettynä on muitakin. Oikeus arvioi saavansa tuomion valmiiksi syyskuun lopussa.
Syyttäjän mukaan Janitskinia koskevia lisärikosepäilyjä on myös syyteharkinnassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic