Uutiset

MV-vyyhdissä syytteitä rahankeräysrikoksista laittomaan uhkaukseen – Janitskin: "Kontolleni menevät kaikkien muiden kommentoinnit"

MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille luettiin kaikkiaan kahdeksasta uudesta rikosnimikkeestä syytteet Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Aamupäivällä oikeudessa käsiteltiin MV-julkaisukokonaisuudessa osalta törkeää kunnianloukkausta, kahta tekijänoikeusrikosta ja laitonta uhkausta. Iltapäivällä Janitskinille luettiin lisäksi syytteet kahdesta salassapitorikoksesta ja kahdesta rahankeräysrikoksesta.

Kaikissa keskiviikkona luetuissa syytteissä vastaajana oli pelkästään Janitskin, eikä syytteissä ollut kyse Ylen toimittajaan Jessikka Aroon liittyvästä haarasta, jota jutussa käsiteltiin vielä alkuviikolla.

Lännen Media seurasi oikeudenkäyntiä keskiviikkona.

Syytteet: muiden juttuja ja kuvia MV:ssä

Aamupäivällä käsitellyissä tekijänoikeusrikossyytteissä on kyse siitä, että MV-julkaisussa oli julkaistu Seura.fi-sivuston blogikirjoituksia ja Kouvolan Sanomien lehtikuvia ilman lupaa. Törkeä kunnianloukkaussyyte koskee puolestaan MV-julkaisussa olleita, erästä kaakkoissuomalaista yksityishenkilöä koskeneita artikkeleita ja niiden seurauksia.

Henkilöstä oli julkaistu juttuja, koska hän oli vapaaehtoisena osallistunut maahanmuuttajien mielenilmauksen järjestämiseen vuonna 2017.

Oikeudessa henkilö kertoi, että hän oli kärsinyt paitsi voimakasta terveydellistä haittaa ja ansiotulon menetyksiä MV:ssä julkaistujen juttujen ja niiden kommenttiketjujen vuoksi. Nainen vaatii Janitskinilta korvausta 20 000 euroa. Puolustus paljoksuu korvaussummaa 1 000 euroa ylittävältä osalta.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen vaatii törkeän kunnianloukkauksen osalta koventamisperustetta rangaistukseen rasismiin vedoten.

Laiton uhkaus koski puolestaan MV:ssä julkaistun jutun nimimerkillä jätettyä kommenttia, jossa kehotettiin tappaa Kalevan vastaava päätoimittaja Kyösti Karvonen. Karvonen vaati vahingonkorvauksia, ja häntä kuultiin oikeudessa.

Sanomalehti Kaleva on yksi Lännen Median osakkaista.

Janitskin: MV-julkaisu ”media-alusta”

Aamupäivällä Janitskin kiisti kaikki syytteet, ja hän pääsi iltapäivän osiossa ääneen vielä erikseen. Monen jutun osalta Janitskin totesi, ettei ole nähnyt kyseisiä juttuja etukäteen tai muista julkaisseensa sitä. Törkeässä kunnianloukkaussyytteessä mainitut jutut ovat hänen mukaansa julkaistu aikana, jolloin Janitskin on ollut Andorrassa eikä internetin käyttöön ole ollut mahdollisuutta.

Uhkauskommentin osalta Janitskin totesi, että sama nimimerkki oli uhannut joskus myös hänen henkeään.

Janitskinin mukaan MV-julkaisun kommenttiosiosta vastaa Facebook. Hänestä poliisi olisi voinut selvittää tarkemmin kommentin kirjoittaja.

-Minun kontolleni menevät kaikkien muiden kommentoinnit, Janitskin totesi.

Sittemmin kyseinen Karvosta koskeva kommentti on poistettu.

Janitskin kiisti vielä oikeudessa olevansa toimittaja koulutukseltaan, ja hänen puolustuksensa mukaan Janitskin ei ole ollut sivuston vastaava toimittaja. Oikeudessa Janitskin kuvaili MV-julkaisua ”media-alustaksi”.

Puolustus katsoo, että syytetyt tekijänoikeusrikokset eivät ole olleet tahallisia, joten ne pitäisi korkeintaan käsitellä rikkomuksina, joiden syyteoikeus on jo vanhentunut.

Iltapäivällä vielä salassapito- ja rahankeräyssyytteitä

Iltapäivällä oikeudessa luettiin vielä syytteet kahdesta rahankeräysrikoksesta ja kahdesta salassapitorikoksesta.

Rahankeräysrikoksissa on kyse MV-julkaisun kautta julkaistuista keräyslinkeistä, joilla pyrittiin keräämään rahaa MV-julkaisua koskeviin oikeudenkäyntikuluihin. Nimikkeitä on kaksi, koska kyseessä oli kaksi eri tekoaikaa vuonna 2016.

Salassapitorikokset koskevat syytteen mukaan puolestaan oikeuden salassapidettäviksi määräämiä asiakirjoja, joita Janitskin olisi julkaissut tai saattanut julkaistavaksi MV:ssä vuonna 2016.

Asiakirjat koskivat MV-julkaisua koskevaa poliisitutkintaa.

Janitskin kiisti myös kaikki iltapäivän syytteet. Rahankeräykset eivät puolustuksen mukaan olleet rahankeräyslain mukaisia rahankeräyksiä, eikä toinen niistä ollut toteutettu Suomessa. Salassapidon osalta Janitskinin puolustus muun muass vastasi, että Janitskin oli kokenut häntä koskevien asiakirjojen olleen julkisia.

Oikeus: tuomio syksyllä

Syyttäjä vaatii Janitskinille kaikkiaan 1,8 vuoden vankeusrangaistusta kaikista teoista yhteensä. Oikeuden puheenjohtaja arvioi, että jutun tuomio tulee valmistumaan syksyllä.

Oikeudessa oli keskiviikkona huomattavasti rauhallisempaa kuin aikaisempina käsittelypäivinä. Oikeussalissa oli alle 10 ihmistä seuraamassa oikeudenkäyntiä, mutta poliiseja ja vartijoita oli lukuisia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic